Řízení letového provozu odvede státu desítky milionů korun ze zisku dispečerů

Letiště Václava Havla v Praze

Letiště Václava Havla v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Airbus A319, České aerolinie (ČSA)
2
Fotogalerie

Stát by měl letos získat ze zisku leteckých dispečerů téměř 138 milionů korun, tedy o dvě pětiny víc než loni. Celkem 100 milionů bude příjmem rozpočtu ministerstva dopravy a 38 milionů bude využitých na výcvik řídicích letového provozu armády. Vyplývá to z návrhu ministerstva dopravy na středeční jednání vlády, která musí převod schválit.

Část zisku leteckých dispečerů plyne na provoz ministerstva dopravy dlouhodobě, loni to například bylo 100 milionů. Umožňuje to takzvaný fond zakladatele, jehož prostřednictvím peníze do rozpočtu úřadu plynou. Státní podnik Řízení letového provozu zvýšil v roce 2016 zisk o 70 milionů na téměř 480 milionů korun. Loňské výsledky ještě podnik nezveřejnil.

Počet letů nad Českem byl loni nejvyšší za posledních 25 let, meziročně stoupl o dvě procenta na 853 420. Nejčastěji létá nad republikou německá společnost Lufthansa. Na nejvytíženějším letišti Česka v pražské Ruzyni stoupl meziročně počet pohybů letadel téměř o desetinu.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru nad Českem a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. Na letecký provoz v Česku dohlíží kolem 230 dispečerů.