Čeští boháči cpou peníze do realit a startupů, ukázal průzkum J&T Banky

J&T

J&T Zdroj: Profimedia

Někdejší investiční hity českých milionářů, jako zemědělská půda či komodity, už netáhnou. Nově jsou v kurzu tuzemských boháčů sázky na stavební pozemky a začínající byznysmeny. Ani s intenzivním růstem cen v posledních letech z hledáčku zámožných investorů nevypadly byty. Svědčí o tom alespoň průzkum J&T Banky mezi takřka dvěma stovkami českých dolarových milionářů. Čeští boháči se navíc začínají investicemi i bavit. O poznání více než kdy jindy totiž dávají své peníze do sbírek, ať už uměleckých, či třeba vinných lahví.

„Zejména stavební pozemky jsou již několik let v řadě stálicí, od které očekávají dolaroví milionáři nejzajímavější zhodnocení. Je to dáno tím, že obecně v České i Slovenské republice, hlavně v regionu Prahy a Bratislavy, je stavebních pozemků málo. Ty volné tak investoři velmi rádi a rychle skupují,“ říká šéf J&T Banky Štěpán Ašer.

Na stavební pozemky by vsadilo své peníze takřka čtyřicet procent českých boháčů, na byt bezmála každý třetí. Nemovitosti pro bydlení prý čeká další růst, a to především díky růstu ekonomiky a bohatnoucí české populaci.

Byty ale milionáři vnímají i jako vhodnou alternativu pro uložení peněz za situace nulových až záporných úroků v ekonomice. Zámožní investoři se ale podstatně více než dříve rozhlíží po komerčních nemovitostech, táhnou zejména kanceláře a průmyslové prostory.

O poznání atraktivnější přijdou boháčům i startupy, zatímco loni jej podle průzkumu preferovalo 27 procent milionářů, letos už je to 35. „České startupy už se naučily podnikat i v náročnějších oblastech, než je kupříkladu jen vývoj aplikací. Rozvoj startupového prostředí je poměrně rychlý a doprovází jej i větší zájem investorů. Od těch andělských až po venture kapitálové fondy,“ říká Petr Lemoch, šéf české pobočky globální celosvětové sítě investorů do začínajících projektů Keiretsu Forum.

Za horizontem je podle hráčů z byznysu naopak zemědělská půda. „Jednorázová příležitost vydělat na jejím scelování už je pryč. Ještě před pár lety se šlo dostat k pozemkům, které vám vynesly třeba 50 procent během dvou let. To už dneska nefunguje,“ říká spoluzakladatel Českého fondu půdy, investor Martin Burda. Milionáře nezajímá ani zlato, drahokamy, či podílové fondy a jen osm milionářů ze sta fandí kryptoměnám.