Skupina nadšenců si v Praze postavila simulátor z kokpitu českého letadla. Prohlédněte si jejich výtvor

Video placeholde
Simulátor L-410
Simulátor L-410
Simulátor L-410
Simulátor L-410
4
Fotogalerie

Více než dva roky práce má za sebou čtveřice nadšenců, kteří se v rámci projektu InAero rozhodli pomocí vlastních sil zprovoznit funkční letecký simulátor. Ten sestavili z reálného kokpitu českého dopravního letadla L-410, který musel projít kompletní renovací.

S nápadem sestavit simulátor letadla přišel absolvent ČVUT Pavel Brodský. Ten se již dříve podílel na projektu simulátoru letounu DC-9, jež před lety vznikl v Liberci. Kokpit L-410 se mu podařilo získat v roce 2016 v Německu, kde dříve sloužil rovněž k výcviku pilotů, již několik let byl však ponechán na pospas přírodě.

K projektu se podobně přidali další tři společníci, například zakladatel výrobce 3D tiskáren be3D David Miklas nebo docent ČVUT Pavel Pačes, který stál u zrodu simulátoru na půdě Fakulty elektrotechnické.

V průběhu rekonstrukce musel být celý kokpit do jediné součástky rozebrán. „Největší práci nám dala přístrojová deska a budíky, které jsme museli kompletně odstrojit, otevřít, vyčistit a znovu složit,“ říká Miklas. Autoři se tak snažili zachovat co nejvíce původních dílů, a to bez širší spolupráce s výrobcem letadla Aircraft Industries.

Právě přístroje jsou jedním z nejautentičtějších prvků v kokpitu. Většina z nich zůstala v nezměněném stavu a zobrazuje hodnoty na základě reálných dat, které generuje elektronika, kterou si nadšenci sami vyvinuli.

Tvůrci projektu věří nejen ve využití letadla pro širokou veřejnost, ale také pro výcvik profesionálních pilotů. Ti by mohli po dokončení stroje na simulátoru trénovat například létání podle přístrojů nebo takzvaný výcvik MCC (Multi Crew Coordination). Touto zkouškou musejí projít všichni piloti, kteří chtějí létat na strojích určených pro dvoučlennou posádku, kde je nutná synchronizace pilota i ko-pilota.