Pivovar v pivovaru. V Prazdroji začal vařit experimentální minipivovar Proud

Minipivovar Proud spustil svůj provoz. Jednou z jeho zajímavostí je, že se nachází uvnitř areálu pivovaru mnohem většího.

Minipivovar Proud spustil svůj provoz. Jednou z jeho zajímavostí je, že se nachází uvnitř areálu pivovaru mnohem většího. Zdroj: Proud

Minipivovar Proud spustil svůj provoz. Jednou z jeho zajímavostí je, že se nachází uvnitř areálu pivovaru mnohem většího.
Minipivovar Proud spustil svůj provoz. Jednou z jeho zajímavostí je, že se nachází uvnitř areálu pivovaru mnohem většího.
Minipivovar Proud spustil svůj provoz. Jednou z jeho zajímavostí je, že se nachází uvnitř areálu pivovaru mnohem většího.
Minipivovar Proud spustil svůj provoz. Jednou z jeho zajímavostí je, že se nachází uvnitř areálu pivovaru mnohem většího.
Michal Škoda.
51
Fotogalerie

Symbióza velkých a malých pivovarů na tuzemském pivním trhu došla dalšího levelu. Přímo v areálu Plzeňského Prazdroje v srdci západočeské metropole, konkrétně v budově bývalé elektrárny závodu, začal fungovat minipivovar Proud. Využívá mimo jiné toho, co je bytostná součást „plzeňského“ - zdejší vodu. 

Více než stoletá budova původní elektrárny stojí na soutoku řek Mže a Radbuzy, právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly novému pivovaru název.  

Za projektem stojí jinak zaměstnanci Plzeňského Prazdroje - sládková Lenka Straková, která má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv, a Michal Škoda, který řídí provoz začínajícího pivovaru. 

„S Lenkou jsme se potkali u projektu Volba sládků. Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Oba rádi zkoušíme něco nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu rozjeli minipivovar,“ říká Michal Škoda. 

Zatím má jejich podnik sedm zaměstnanců. Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru nutná pro rozjezd se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Celému projektu fandí i Plzeňský Prazdroj. „Podporujeme experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Jinak ale působí Proud v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na nás,“ říká mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

V plánu mají v Proudu pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Názvy jako například TheMže nebo Soutock se drží říčního tématu.

„Stávající nabídku doplní menší várky. Chceme hodně experimentovat, zkoušet a používat třeba různé koření nebo ovoce, některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech po whisky nebo jiných destilátech,“ přibližuje sládková Lenka Straková.