Prazdroj buduje minipivovar Proud, začne fungovat v létě 2020

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Výroba piva
Ilustrační foto
Plzeňský Prazdroj
Sklepy Plzeňského Prazdroje
5
Fotogalerie

Plzeňský Prazdroj buduje ve své bývalé elektrárně minipivovar Proud, začne fungovat v polovině příštího roku. Zaměří se na experimentování s pivními styly, surovinami i technologickými postupy. Bude nezávislý na Prazdroji, bude mít vlastní vedení, sládky a další zaměstnance. Uvedl to Michal Škoda, který má minipivovar na starosti a se sládkovou Lenkou Strakovou stojí za jeho vznikem.

Celkové náklady firma zatím nezná. "Protože aktuálně probíhají výběrová řízení na pivovarskou technologii," řekl Škoda. V prvních letech bude vyrábět několik tisíc hektolitrů piva, tedy tolik, kolik produkují větší privátní minipivovary v Česku. Základem bude třicetihektolitrová varna, která umožní zvyšovat kapacity podle potřeby.

"Budeme mít vlastní distribuční kanály, Zaměříme se na prodej v místech, kam chodí vyznavači různých pivních stylů a směrů. Pivo bude v pivních barech s pestrou nabídkou speciálů," uvedl Škoda.

Straková řekla, že bude mít úplnou volnost k experimentování. "Počítáme s tím, že budeme mít nabídku základních piv, ale k tomu plánujeme experimentovat a vařit malé várky v průběhu celého roku," uvedla. Objem výroby bude záviset na poptávce a na typech piv.

Minipivovar se má zároveň stát místem setkávání s českými i zahraničními sládky, akademiky, pivními experty i milovníky pivních speciálů. "Diskuse by se měly stát podnětem k vytváření nových pivních receptur a zkoušení různých výrobních postupů," řekl Škoda.

Krajské volby 2020 v Plzeňském kraji >>>

Název Proud si vybrali kvůli tomu, že pivovar vzniká na soutoku Mže a Radbuzy, kde říční tok sílí, ale i proto, že bude sídlit v bývalé elektrárně plzeňského pivovaru. Její rekonstrukce začala v září a první pivo by se mělo začít vařit v létě 2020.

Škoda a Straková stojí za úspěšným projektem Volba sládků, tedy piv doplňujících tradiční nápoje Prazdroje. Škoda projekt spoluvytvářel a Straková byla jedním z jeho sládků. Oba jsou milovníci pivních experimentů a věnují se i domácímu vaření piva. Volba sládků bude pokračovat už bez nich a Proud na ní bude zcela nezávislý.