Aero své první letouny nové generace dodá do Senegalu

L39NG

L39NG Zdroj: aero

Giuseppe Giordo
Aero Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
8
Fotogalerie

První letadla nové generace z produkce Aera Vodochody poputují do Afriky. Prezident republiky Senegal Macky Sall oznámil během oslav Dne nezávislosti, připadajícího na 4. dubna, nákup čtyř cvičných proudových letounů L-39NG. 

Objednávka Senegalu zahrnuje nákup strojů ve verzi lehkých bitevníků, které budou zároveň disponovat schopnostmi pro kompletní výcvik pilotů. Oznámený obchod zároveň zahrnuje přecvičení pilotů na L-39NG, výcvik instruktorů a výcvik pro letecký boj, dále pak zaškolení mechaniků a dodávky náhradních dílů a vybavení pro pozemní podporu. 

„Letoun L-39NG představuje budoucnost Aera Vodochody, které vyrábí své vlastní letouny již od roku 1919. L-39NG vychází z úspěšného aerodynamického konceptu stávajících L-39, je ovšem vyroben za použití nových technologií a obsahuje moderní systémy,“ uvedl šéf Aera Giuseppe Giordo s tím, že firma se během předchozích let zaměřovala zejména na takzvaný aerostructures byznys, tedy dodávky leteckých celků pro přední světové letecké výrobce.

Giuordo v rozhovoru pro E15 minulý měsíc řekl, že Aero dokončuje tři jednání o prvních dodávkách nových letounů. "Z tohoto pohledu nevidím pozici Aera v nadnárodním měřítku vůbec špatně," uvedl.

Jedním ze zákazníků by měl být i státní podnik LOM Praha, který spadá pod ministerstvo obrany. Zájem má podle Giorda o čtyři až osm letounů. "Chce vybudovat mezinárodní výcvikové centrum a počet kusů se odvine od toho, kolik zahraničních letectev si objedná výcvik. Doufám, že podnik by mohl mít do budoucna zájem o více letounů," dodal Giordo. 

Model L39NG se momentálně nachází ve výrobní fázi a firma ho chce dle svého dřívějšího vyjádření dodat na trh co nejdříve. První předsériový kus nového podzvukového proudového cvičného letounu by měl poprvé vzlétnout v posledním čtvrtletí letošního roku. Dokončen by měl být již ve třetím čtvrtletí. 

Aero je největším výrobcem letecké techniky v ČR. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem vojenské i civilní letecké techniky. 

Kromě vlastních letadel se podílí například na vývoji a výrobě křídla malých dopravních letounů typu CSeries Bombardier a vývoji a výrobě komponent pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer. Dodává také kokpity pro vrtulníky UH-60M Black Hawk.