České Iveco loni vyrobilo nejvíce autobusů v historii

Hibridní vůz Iveco

Hibridní vůz Iveco Zdroj: Jiří Liebreich

Iveco
Iveco (závod ve Vysokém Mýtě)
Iveco (závod ve Vysokém Mýtě)
Hibridní vůz Iveco
5
Fotogalerie

Firma Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta na Orlickoústecku vloni vyrobila 4 612 vozů, což je podle firmy největší počet v historii a o 7,6 procenta více než předloni. Za lepšími výsledky stojí větší zájem klientů o meziměstskou řadu Crossway, kterou vysokomýtský podnik vyrábí. 

Vysokomýtský závod tak v uplynulém roce vyrobil o 326 vozů více než předloni. Nejvíc vyrábí řadu Crossway. Za 12 let vzniklo 40 tisíc autobusů této řady.

V České republice má firma podle mluvčí firmy tržní podíl kolem 52 procent v segmentu meziměstských autobusů. Na Slovensku má tržní podíl 44,5 procenta.

Až 93 procent výroby z Vysokého Mýta je určeno pro export. Největšími exportními trhy jsou Francie, Itálie a Německo. Firma zaměstnává přes 3 900 lidí a zhruba 1 700 míst vytváří u subdodavatelů.

Letos si vysokomýtské Iveco připomene 125 let od založení firmy Josefem Sodomkou. Závod ve Vysokém Mýtě je největším výrobním závodem Iveco Bus, který je značkou koncernu CNH Industrial.

Iveco Bus vyvíjí, vyrábí a prodává školní, meziměstské, turistické autobusy nebo minibusy. Iveco Bus má celkem pět tisíc pracovníků, závod má ještě ve francouzské Annonay.