Pivovar Primátor Náchod loni zvýšil výstav a dosáhl rekordního exportu

Pivovar Primátor

Pivovar Primátor Zdroj: Primator

Náchodský pivovar Primátor loni zvýšil výstav o zhruba čtyři procenta na více než 125 tisíc hektolitrů. K růstu výstavu přispěl export, který podnik zvedl o pět procent na rekordních více než 40 tisíc hektolitrů. Vývoz se tak na odbytu pivovaru podílel zhruba 32 procenty, řekla Petra Kulhavá z marketingu pivovaru. Primátor je největším pivovarem v hradeckém kraji. Profiluje se jako výrobce speciálních piv, která tvoří přes třetinu výstavu.

Primátor pivo vyváží do více než 30 zemí celého světa. Hlavní část zahraničního odbytu připadá na Evropu, kde mezi největší odbytiště patří Polsko. Dalšími významnými odběratelskými zeměmi jsou Rusko, Čína, Francie či Maďarsko. Nosnými exportními pivy jsou ležák Premium a pšeničné pivo Weizenbier, na která připadá přes 60 procent exportu.

Loni pivovar poprvé dodal pivo do Kolumbie a Argentiny. "Asi nejvzdálenějším místem na světě, kde je k dostání pivo z Náchoda, je Patagonie," uvedla exportní manažerka pivovaru Romana Jansová. Z dalších vzdálených teritorií jmenovala například Kalifornii v USA či jihokorejský Soul.

Primátor, kde pracuje asi 90 lidí, má ve výrobním portfoliu 15 druhů piv. K tomu dělá několik sezonních speciálů. Patří tak k pivovarům s nejširší nabídkou v českém pivovarnictví.

Pivovar patřil v minulosti městu Náchod, které jej v roce 2009 za 150 milionů korun prodalo liberecké firmě LIF. Prodej následně u soudu napadl neúspěšný uchazeč o pivovar, společnost Pivovar Holba. Krajský soud v Hradci Králové v kauze zatím vynesl v letech 2011, 2012 a 2017 tři rozsudky a ve všech žalobu Pivovaru Holba zamítl.

Pivovar Holba následně vždy uspěl s odvoláními u vyšších soudů. Po rozhodnutí pražského vrchního soudu z loňského prosince se celý případ vrátil do Hradce Králové opět na začátek. Jednání zatím nařízeno nebylo.