Policie zasahuje na krajském ředitelství a celostátním útvaru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci zasahují v Praze a Olomouckém kraji. Prověřují prý i jedno z krajských policejních ředitelství a celostátní útvar spadající pod policejní prezidium. Podle ČTK byli i na olomouckém hejtmanství či v domě podnikatele Ivana Kyselého. Stále se nacházejí v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langra, kterého sem dnes večer přivezli z Prahy. Zadrželi řadu osob.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého nyní kriminalisté shromažďují důkazy z výpovědí zadržených. „Provádějí se také domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor na několika místech České republiky,“ prohlásil policejní prezident. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že podnět k zahájení trestního stíhání uvnitř policie dala policie sama. „To znamená, že pro vedení policie to nebyla nová informace. Já jsem velmi rád, že se policie nebojí sáhnout do vlastních řad. Jasně to ukazuje, že vedení policie jde správným směrem,“ řekl.

Server Novinky.cz ráno napsal, že na policejním prezidiu byli u výslechu Langer a jeho známý Kyselý. Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec. Česká televize akci spojila s jihočeskou solární elektrárnou Ševětín. Uvedla také, že policie se zajímala i o Radka Petrůje z krajského ředitelství policie v Olomouci a Tomáše Uličného z olomouckého oddělení GIBS. Chovanec bez bližších podrobností sdělil, že „to, co se píše v mnohých médiích, se nemusí zakládat na pravdě“. Tuhý ho prý ujistil, že k únikům informací ze zásahu nedochází.

ÚOOZ ani dozorující státní zastupitelství v Olomouci zatím nechce k akci poskytovat žádné informace. Detektivové se prý případem zabývají řadu měsíců. Tuhý odhadl, že konkrétnější by mohli být zhruba za tři dny.

Podle redaktorky ČTK se policie stále pohybuje v olomouckém domě bývalého místopředsedy ODS a Poslanecké sněmovny Langra, kam přijela už ráno. V objektu je i státní zástupce Pavel Komár z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. ČTK Komár sdělil, že v této chvíli nemůže poskytnout žádné informace. Stejně reagoval vpodvečer olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan. Langra kolem 19:00 přivezli k jeho domu detektivové. Bývalý politik v jejich doprovodu vešel dovnitř, na otázky novinářů nereagoval. Dům od té doby střeží dva policisté v kuklách.

Zasahovalo se také na hejtmanství

Další policisté zasahovali na olomouckém hejtmanství. Telefon hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) je několik hodin nedostupný, podle informací ČTK to s dnešním zásahem souvisí, ačkoli hejtman se zřejmě ještě vpodvečer nacházel v budově kraje. Ani hejtmanovi kolegové ze strany nemají informace, co se děje.

ČT pak uvedla, že se detektivové budou zajímat o ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha.

Náměstka krajské policie Kadlece již dříve vyšetřovala GIBS, mimo jiné právě kvůli údajným vazbám na podnikatele Kyselého, a zjišťovala, jestli tyto vztahy mohly mít vliv na vyšetřování případů. GIBS však nakonec kauzu v roce 2012 odložila. Zabývala se i stížnostmi Kadlecových podřízených, kteří tvrdili, že je náměstek šikanoval. GIBS případ předala vnitřním orgánům policie, ale kauza pak byla promlčena.

Třetí největší

Fotovoltaická elektrárna Ševětín na Českobudějovicku je s instalovaným výkonem 29,9 MW třetí největší fotovoltaickou elektrárnou v ČR. Provoz zahájila v prosinci 2010, vlastníkem je nyní polostátní ČEZ. Společnost ČEZ nemá zatím k zásahu žádné informace.

Podle nedávných informací Respektu při stavbě parku v Ševětíně zmizelo sto milionů korun. Stejnou sumu detektivové podle Respektu zmrazili na účtech jednoho z hlavních garantů stavby elektrárny, olomoucké firmy IES Recycling, kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za vícepráce na stavbě, které se ve skutečnosti nedělaly. Druhým garantem projektu byla firma Mapro. Její tři bývalí majitelé podle Respektu tvrdí, že desítky milionů korun odcházely z Mapra například do pražské advokátní kanceláře, v níž od roku 2010 působí Langer. Za projektem stála od začátku neznámá firma Gentley, ještě před prodejem do rukou ČEZ koncem roku 2009 firmu převzala pražská společnost Energy Home System (EHS).

„Elektrárna má licenci, pokud by byl prokázán pravomocný trestný čin související s jejím udělením, tak by rozhodnutím soudu licence zanikla,“ řekl ČTK mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka. Do té doby nemá úřad podle něj k zásahu, co říci. „O všech elektrárnách podobné velikosti jsme před dvěma lety dali naše informace orgánům činným v trestním řízení v rámci koordinačního týmu. Skutečně netuším, kdo, co a jakým způsobem tam teď aktuálně řeší,“ dodal.

Aktuální zásah není jediným problémem týkajícím se solární energie v ČR. Soudy už řeší spory, kdy někteří provozovatelé solárních elektráren získali údajně neoprávněně licenci na provoz elektrárny na konci roku 2010, a zajistili si tak vyšší výkupní ceny, než kdyby licenci dostali až v dalším roce. Nejvyšší státní zástupce kvůli tomu podal na soud více než 20 žalob. Jeho bilance je vyrovnaná. Deseti žalobám Krajský soud v Brně vyhověl a deset jich zamítl. Některé případy se už dostaly k Nejvyššímu správnímu soudu.

Největší solární parky v ČR vlastní ČEZ i neznámí majitelé
Elektrárna Instalovaný výkon (MW) Majitel
Ralsko (okres Česká Lípa) 38,3 ČEZ
Nová Ves-Vepřek (okres Mělník) 35,1 FVE CZECH NOVUM, s.r.o.
Ševětín (okres České Budějovice) 29,9 ČEZ
Chomutov 26 Z-Group Steel Holding, a.s.
Brno Tuřany 21,2 Brno Solar Park, s.r.o.
Mimoň (okres Česká Lípa) 17,5 ČEZ
Vranovská Ves (okres Znojmo) 16 ČEZ
Stříbro (okres Tachov) 13,6 Solar Stříbro, s.r.o.
Uherský Brod (okres Uherské Hradiště) 10,2 Divalia, a.s.
Chrudichromy (okres Blansko) 10 Photon Park, Photon Forest, s.r.o.