Zájem o dotace na plynový kotel předčil očekávání

zájem o kotlíkové dotace

zájem o kotlíkové dotace Zdroj: ctk

Zájem Čechů o výměnu starého uhelného kotle za plynový v rámci kotlíkových dotací předčil očekávání plynárenských firem. V první vlně dotací na výměnu domácích kotlů poráží plynové kotle kamna na uhlí. Zatím přechod na plyn zvolilo 16 procent žadatelů o dotaci.

Samy plynárenské firmy zatím příliš neuspěly se snahou rozhýbat domácnosti k využití dotovaného kotle. Zájemcům o plynové kotle od začátku nové vlny dotací nabízejí, že za ně zpracují všechny podklady, žádost o dotaci a zařídí i výměnu kotle a případně také požadované mikroenergetické opatření.

Na E. ON se o informace obrátilo 1740 zájemců, kteří by mohli splnit podmínky pro přiznání dotace. „Zatím jsme pro naše klienty podali na krajských úřadech desítky žádostí o kotlíkové dotace a další připravujeme pro příští dotační vlnu,“ říká mluvčí RWE Martin Chalupský.

U obou firem měli žadatelé zájem o kompletní servis od zprostředkování dotace až po instalaci. „Nabízíme dlouhodobě svým zákazníkům plynové kotle za zvýhodněných podmínek a jejich montáž. Obsloužíme tisíce zákazníků ročně. Vlivem kotlíkových dotací poptávka po našich službách mírně vzrostla,“ dodává Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské.

Ministerstvo životního prostředí celkem vydá na výměnu kotlů devět miliard korun.

První výzvu pro předkládání žádostí už ukončilo osm krajů. V nich z více než 12 tisíc projektů figuruje přes dva tisíce přechodů na zemní plyn. Český plynárenský svaz odhaduje, že celkem by si v první vlně, v níž mohou kraje rozdělit tři miliardy korun, mohlo nový plynový kotel pořídit 3500 domácností.

Ještě na konci loňského roku si plynaři stěžovali, že se o větší propagaci dotací na výměnu domácího kotle nesnaží také výrobci a dovozci kotlů. Ti museli své výrobky přihlásit na seznam dotovaných kotlů a doložit k registraci certifikáty o plnění předepsaných parametrů. Během třech měsíců však výrobci a dovozci na seznam nechali zapsat 347 typů kotlů. To je desetkrát více, než očekávali zástupci plynárenských firem.

„Věříme, že zájem o plynové kotle ještě naroste v dalších dotačních vlnách díky aktuálnímu trendu klesajících cen zemního plynu,“ tvrdí Chalupský z RWE. Obchodníci od května zlevní plyn v průměru o deset procent. Pokud vydrží nízké ceny plynu na burzách, mohlo by být topení příští rok až o čtvrtinu levnější než letos. Celkem ministerstvo životního prostředí na výměnu kotlů vyčlenilo devět miliard korun.