Zetor se drží osmý rokem v zisku, loni prodal tři tisíce traktorů

Výroba traktorů Zetor

Výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
21
Fotogalerie

Brněnský Zetor tractors loni prodal kolem 3000 traktorů, tedy zhruba o stovku více, než předpokládal. Firma je osmým rokem po sobě v zisku. Podle předběžných výsledků vydělala před zdaněním 110 milionů korun, což je stejné číslo jako za rok 2016. Také tržby se pohybují na stejné úrovni kolem tří miliard korun. Řekl to obchodní a finanční ředitel Zetoru Lukáš Krejčíř na veletrhu Techagro v Brně.

Podle Krejčíře se trh rozpohyboval koncem loňského roku. Obor prochází složitým obdobím, protože rok 2016 byl nejhorší od krize 2008. "Rok 2017 naznačil v posledním kvartále mírné oživení. Doufáme, že to byl odraz ode dna," uvedl Krejčíř s tím, že letos firma očekává obdobná čísla u prodejů i zisku. Tržby by měly být mírně vyšší díky inovacím. Firma obhájila pozici největšího prodejce v České republice a na Slovensku. K jejím hlavním trhům dál patří Pobaltí a státy jihovýchodní Evropy. Tam směřuje i některé novinky.

Aktuálně uvádí na trh dva nové menší stroje Hortus a Utilix. Mají výkon od 40 do 70 koní a jsou tak v segmentu, který v traktorovém oboru patří k nejstabilnějším. Nové traktory pro Zetor vyrábí jihokorejská společnost společností TYM. K tomu Krejčíř řekl, že tento postup je v oboru běžný a o vlastní výrobě této řady firma ani v budoucnu neuvažuje. Nové traktory už prodává v Americe. V Evropě to bude až letos kvůli změnám v legislativě.

"První traktory už jsou z Korey na cestě a měly by jít k zákazníkovi v následujících týdnech. Dodávat je budeme hlavně na trhy, kde jsme nejsilnější," uvedl Krejčíř. Ročně chce Zetor prodat asi 300 traktorů této velikosti.

Stroje o výkonech od 40 do 70 koní díky své univerzálnosti najdou uplatnění nejen v zemědělství a na farmách, ale také v komunálních službách, u pěstitelů, v zahradnictvích nebo u hobby farmářů. Stroje se k zákazníkům dostanou ve druhém čtvrtletí letošního roku.

"Stroje v tomto výkonovém segmentu představují až 20 procent celkových evropských prodejů, z toho důvodu Zetor uvádí na trh hned dva nové modely traktorů celkem ve čtyřech specifikacích: Utilix HT 45, Utilix HT 55, Hortus CL 65 a Hortus HS 65," uvedl Marián Lipovský, výkonný ředitel Zetor tractors, a. s.

Zetor spouští i novou generaci modelové řady Proxima. Stejně jako ostatní modelové řady mají i tyto stroje nové bezpečnostní prvky počínaje brzdnými systémy a konče novou přístrojovou deskou. U traktorů Major inovuje design.