Ministryně Dostálová ustoupila realitkám riskujícím při úschově klientských peněz

Zákon o realitním zprostředkování má poprvé vytyčit jasná pravidla pro činnost realitních kanceláří. (ilustrační foto)

Zákon o realitním zprostředkování má poprvé vytyčit jasná pravidla pro činnost realitních kanceláří. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

V připravovaném zákonu o realitních zprostředkování nastala těsně před jeho aktuálním příchodem do Sněmovny důležitá změna. (ilustrační foto)
změna se týká úschov peněz klientů při nákupu nemovitostí. (ilustrační foto)
Ještě před Vánocemi po projednání normy v legislativní radě vlády návrh úschovu peněz na účtech realitek neumožňoval. Teď je to jinak. (ilustrační foto)
V návrhu zákona po projednání v legislativní radě vlády bylo, že realitní zprostředkovatel poskytovat úschovu „není oprávněn“. V aktuální verzi ale stojí, že úschovu „není oprávněn nabízet“.  (ilustrační foto)
Ministerstvo pro místní rozvojvaruje před riziky, které svěření peněz realitkám nese. (ilustrační foto)
36
Fotogalerie

V připravovaném zákonu o realitním zprostředkování nastala těsně před jeho aktuálním projednáváním ve Sněmovně důležitá změna. Týká se úschov peněz klientů při nákupu nemovitostí.

Ještě před Vánocemi po projednání normy v legislativní radě vlády návrh neumožňoval úschovu peněz na účtech realitek. Po projednání ve vládě na konci ledna se však znění na ministerstvu pro místní rozvoj změnilo.

Úřad přitom současně varuje před riziky, které s sebou svěření peněz realitkám přináší. Finance klientů podle rezortu většinou končí na provozních účtech zprostředkovatelů. Tam se slévají s běžnou hotovostí firem.

„Častým případem je potom použití prostředků klientů na financování provozních nákladů realitního zprostředkovatele,“ stojí ve zveřejněném dokumentu. V případě insolvence či exekuce realitky by hrozilo, že klient o peníze přijde.

Důležitá změna spočívá v jediném slově. V návrhu zákona po projednání v legislativní radě vlády stálo, že realitní zprostředkovatel poskytovat úschovu „není oprávněn“. V aktuální verzi ale stojí, že úschovu „není oprávněn nabízet“.   

„Realitní zprostředkovatel nesmí úschovu peněz aktivně nabízet. Je na klientovi realitní kanceláře, zda si o ni řekne nebo zda využije zákonem předvídanou vhodnější a bezpečnější alternativu, tedy úschovu bankovní, notářskou nebo advokátní,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení MMR.

Podnět ke změně vzešel podle MMR ze 4. odborné realitní konference. Na ní vystoupila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Akce se konala 15. ledna, jen několik dní předtím, než návrh projednala vláda. „Dle názorů odborné veřejnosti je upravené znění k ochraně klientů dostatečné,“ dodal Frček z ministerstva.

Organizátoři akce si však nejsou vědomí, že by se něco takového na konferenci probíralo. Naopak se stejně jako právníci z legislativní rady kabinetu staví proti úschově peněz u makléřů.

„Tuto úpravu vnímáme jako velmi nešťastnou. Úschovy peněz prostřednictvím realitních kanceláří patří k největšímu ohrožení klientů. Podle našeho názoru by právě tato skutečnost měla být upravena mnohem přísněji a striktněji,“ řekla Ivana Cikánková, spoluzakladatelka Realitního vzdělávacího institutu, který konferenci pořádal.

Pro zákaz úschov u realitek jsou též například realitní kanceláře Fincentrum Reality, Next Reality nebo Re/Max.  

Zachování možnosti uschovávat peníze klientů na účtech zprostředkovatelů podporuje naopak jedna z největších realitních kanceláří M&M reality. „Aktuální návrh legislativní úpravy považujeme za restriktivní. Zakazuje realitním kancelářím úschovu aktivně nabízet. K tomu, aby realitní kanceláře vůbec nemohly danou službu poskytovat, což bylo zaneseno v některých předchozích variantách návrhu, nevidíme žádný důvod,“ sdělil mluvčí firmy Jindřich Vaněk.

Majitelem M&M reality je Petr Morcinek. Při volbách do poslanecké sněmovny v roce 2017 byl volebním manažerem strany ANO. Tedy stejného uskupení, ze kterého je i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. M&M reality však odmítla, že by se podobu připravovaného zákona snažila ovlivnit.