ČTÚ podal trestní oznámení na Dimoco kvůli prémiovým SMS

Mobilní telefon

Mobilní telefon

Český telekomunikační úřad podal kvůli nevyžádaným prémiovým SMS trestní oznámení na společnost Dimoco Czech. Úřad také vyzval Asociaci provozovatelů mobilních sítí, která spravuje kódy pro prémiové SMS, aby vůči firmě přijala účinná opatření.

Asociace totiž přiděluje kódy mobilním operátorům, kteří je pak dále pronajímají poskytovatelům služeb.

Na ČTÚ se obrátili se stížností desítky spotřebitelů, kteří od Dimoca obdrželi nevyžádané zprávy zpoplatňované okamžikem přijetí. Placené SMS se sice běžně využívají k úhradě různých druhů služeb, ovšem pouze těch, které jsou účastníky předem objednány.

„Stěžovatelé však namítají, že tak vědomě neučinili. ČTÚ se na orgány činné v trestním řízení obrátil proto, že se na základě zjištěných okolností domnívá, že ze strany společnosti Dimoco Czech jde o podvodné jednání,“ uvedl mluvčí ČTÚ František Malina.

:

Dodal, že ČTÚ není podle zákona oprávněn stížnosti spotřebitelů řešit, protože se jedná o službu nabízející obsah a nikoliv o šíření. Lidem proto doporučil s reklamací mířit na poskytovatele služby obsahu a v případě sporu na soud.

„Kromě toho mohou dát podnět k zahájení správního řízení na Českou obchodní inspekci, popřípadě podnět na Policii České republiky pro podezření z páchání trestné činnosti,“ sdělil Malina.