České pivovary nedokážou dál růst. Vidí za tím zásahy do trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Kvůli regulacím trhu očekává Český svaz pivovarů a sladoven, že bude letošní výstav stejný jako loňských 20,3 milionu hektolitrů piva.   


České pivovary vařily v posledních letech stále více piva. Až do loňska, kdy nastal zlom. Po šesti letech růstu se výstav snížil o sedm desetin procenta na 20,3 milionu hektolitrů. Tytéž výsledky očekává Český svaz pivovarů a sladoven i letos.

„Tuzemský trh se ukazuje stejně jako v loňském roce,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Připisuje to především nedávným regulacím trhu. „Vyrovnat se s takovými zásahy do trhu je běh na dlouhou trať. Bylo jich poměrně hodně,“ doplnila. Už dříve mezi nimi jmenovala zákaz kouření v restauračních zařízeních, zavedení elektronické evidence tržeb a omezení hazardu.

Produkce piva v ČeskuProdukce piva v Česku|Profimedia

Zlepšení letošního výkonu pivovarů by podle svazu mohly přinést ještě vánoční svátky. Zároveň očekává, že se bude dál zvyšovat podíl prodejů baleného piva vypitého v domácnostech oproti čepovanému, který v loňském roce činil 62 procent proti 38 procentům. „V ostatních zemích to bývá i zřetelnější,“ poznamenala Ferencová.

Minipivovarů se stagnace patrně týkat nebude vzhledem k tomu, že jejich počet roste a Českomoravský svaz minipivovarů očekává, že jich do konce roku budou více než čtyři stovky. Podíl na trhu mají pouze kolem dvou procent. Výsledky za letošek však nechtěl člen prezidia svazu minipivovarů Radovan Koudelka předjímat. „Zatím nemáme potřebné informace, je ještě brzy,“ uvedl.