Developer Vondřička: Úbytek bytů je v Praze fatální, jinde jsou povolování rychlejší

Jaroslav Vondřička, partner a ředitel skupiny V Invest

Jaroslav Vondřička, partner a ředitel skupiny V Invest Zdroj: V Invest

Developerská skupina V Invest získala další kapitál k expanzi. V Praze ji ale brzdí povolování staveb, a tak míří za hranice metropole, uvádí její šéf Jaroslav Vondřička.

Kolik do developerských projektů investujete?

Z vlastních zdrojů dáváme do projektů kolem 600 milionů korun. Spolu s cizími zdroji jsou už naše investice v miliardovém řádu. Máme dobrý akviziční tým a hledáme na trhu nové příležitosti.

Z jakých zdrojů financujete expanzi?

Na začátku roku jsme získali strategického partnera, který nám umožňuje zajímavou expanzi. Bude financovat celou skupinu, přičemž část zdrojů poskytla banka Creditas. Na trhu je sice spousta finančních zdrojů, rozhodli jsme se však pro spolupráci s jedním investorem, než abychom sháněli pro každý projekt financování zvlášť.

Jaké projekty plánujete koupit?

O tom nemohu mluvit, protože z hlediska povolování staveb je to citlivé téma. Dlouhé povolovací lhůty transparentnosti trhu nenahrávají.

Obecně lze říci, že koupit projekt je extrémně složité. V řadě případů nemáte podporu v územním plánu. Úbytek bytů je kvůli dlouhým povolovacím řízením a přístupu politiků fatální. To se samozřejmě odráží v růstu cen. Kvůli tomu naše akviziční úsilí směřuje i do měst mimo Prahu, kde je povolování rychlejší.

Co se děje s cenami pozemků?

Spolu se zdražováním bytů letí nahoru i ceny pozemků. Vlastníci parcel mají často až nereálné požadavky. Tato situace se již blíží tomu, jak to v Praze vypadalo v roce 2007. Rozumně koupit pozemek bylo tehdy téměř nemožné.

Jak jste se zachovali?

Počkali jsme si na krizi, kdy jsme nakoupili řadu nemovitostí, které teď rozvíjíme. V různém stadiu přípravy máme kolem třinácti až patnácti projektů.

Působíme v Plzni i na Šumavě. Letos stavíme například 23 apartmánů v projektu Maxmilián na Šumavě, další projekt tam připravujeme na Zadově. V Plzni pokračujeme s výstavbou bytového souboru Nová Valcha, v Praze letos připravujeme start první etapy projektu Jinonický zámeček.

Jak do projektu Jinonického zámečku zasahuje památková ochrana?

Startu předcházela složitá jednání s památkáři. Předkládali jsme řadu variant a hledali přijatelné řešení. Památkové výzkumy stále ještě probíhají, berou se vzorky omítek a stropních konstrukcí. Pod památkovým dohledem bude probíhat i samotná stavba. V zámečku plánujeme vybudovat restauraci s pivovarem, který tam historicky byl.

Vše o cenách bytů najdete zde >>>