Finep prodal meziročně o třetinu méně bytů

Vizualizace bytového projektu Malý háj developerského holdingu Finep.

Vizualizace bytového projektu Malý háj developerského holdingu Finep. Zdroj: Finep

Developer Finep loni prodal 438 nových bytů, meziročně zhruba o třetinu méně. Tržby z prodeje novostaveb firmě klesly o pět procent na 2,26 miliardy korun. Největší zájem měli klienti o byty kategorie 2+KK, zhruba čtvrtina klientů byt koupila formou družstevního bydlení. 

"Loňský rok byl pro rezidenční trh v Praze zlomový. V jeden okamžik se setkaly tři zásadní faktory, které způsobily dramatický pokles nabídky. Jednak složitý povolovací proces, dále zásadní růst daňového zatížení a permanentní změny stavebních předpisů a norem. Rezidenční výstavba v Praze se vlivem politiky města i státu dostala do situace, kdy je běžná pracující rodina odkázána na nájemní bydlení," uvedl generální ředitel společnosti Finep Holding Tomáš Pardubický.

Letos chce Finep prodat přes 500 nových bytů. "Vedle našich stávajících velkých rezidenčních lokalit, kde pokračujeme ve výstavbě dalších etap, plánujeme nové projekty v dalších lokalitách Prahy," doplnil Pardubický. Mezi tradiční lokality Finepu patří například Britská čtvrť ve Stodůlkách, Malý háj ve Štěrboholech, Prosek Park nebo projekt Nad Přehradou v Hostivaři.

Celkem 101 nových bytů Finep prodal formou družstevního bydlení, kde klient složí v hotovosti 25 procent z celkové částky a zbývající část splácí formou měsíčního nájmu. Letos chce Finep.

Tržby realitní kanceláře Maxima Reality ze skupiny Finep za prodej nemovitostí meziročně vzrostly o sedm procent na 2,32 miliardy korun. Oproti roku 2016 vzrostl o 30 procent zájem o kompletní nebo částečné rekonstrukce. "K rekonstrukci se za poslední dva roky přiklání stále více majitelů nemovitostí, kteří původně plánovali výměnu bytu za větší. Dnes se již každý druhý poptávající klient rozhodne pro kompletní rekonstrukci stávajícího bytu místo nákupu nového," dodal Pardubický.

Finep působí na českém trhu od roku 1995, postupně rozšířil své aktivity na Slovensko a do Mongolska. Zhruba 60 procent podnikání zabírá stavba a prodej bytů v Praze, necelou pětinu stavba kanceláří v hlavním městě.