Konec luštění úřední desky. Praha spustila vlastní realitní portál za půl milionu

Pražský magistrát (ilustrační foto)

Pražský magistrát (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Pražský magistrát (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Pražský magistrát začal nabízet své volné nemovitosti a parcely na novém realitním webu. Portál zatím nabízí jednotky určené k prodeji nebo pronájmu, které patří přímo hlavnímu městu. Postupně by měla nabídka zahrnovat i volný majetek městských částí a organizací.

Nabídky, které musel dřív zájemce dohledat na úřední desce, jsou nyní přehledně uvedené na magistrátním portálu realitniportalpraha.cz. „Oblast majetku je dlouho kritizována za to, že není dostatečně transparentní a její majetek není úplně efektivně využíván. Tento trend chceme změnit,“ uvedl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

„Správa majetku se s tímto portálem stává otevřenější a modernější. Nová online služba je uživatelsky příjemnější než vyhledávání nabídek na úřední desce,“ dodal Procházka.

Magistrát za vytvoření portálu zaplatil 450 tisíc korun, což podle Procházky nejsou vysoké náklady, když se podle radního vezme v potaz užitečnost realitního webu. Ten zatím nabízí jen tři desítky jednotek, často se jedná o byty k pronájmu a to i takové, které jsou umístěné přímo na Staroměstském náměstí. Kromě toho město prodává nebytové prostory jako obchodní či garážové, pozemky a jeden rekreační objekt.

Postupně by do portálu měly přibýt další nabídky. „Naší ambicí je, abychom v budoucnu rozšířili tento portál přes ostatní odbory magistrátu, tedy městské akciové společnosti, příspěvkové organizace,“ uvedl Jan Rak, ředitel magistrátního odboru hospodaření s majetkem. Podle Raka už se nyní jedná i některými městskými částmi. Ty totiž dohromady disponují výrazně více byty a nebytovými prostory.

Oproti běžným realitkám zde však platí normy, kterými město pronajímá či prodává své nemovitosti. Zájemci se budou muset účastnit výběrového řízení, město pak vybere nejvyšší nabídku.

Portál zveřejnil také šest projektů, které buď hledá investory, nebo provozovatele. Jedná se například o renovaci Staroměstské tržnice nebo Holešovické tržnice, či vytvořené Pražského kreativního centra a multifunkční kampusu Univerzity Karlovy v Hybernské ulici. Magistrát také chystá tzv. dashboard, tedy kompletní soupis městského majetku včetně informací o správcích daných nemovitostí. Hodnota městského majetku je odhadována na více než 300 miliard korun.

Jak se dostat k bydlení? Pomůže Manuál E15 >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15