Majitel čtyřiceti tisíc hornických bytů po OKD definitivně setřásl insolvenci

Byty společnosti Residomo budí vášně už od privatizace OKD v roce 2004.

Byty společnosti Residomo budí vášně už od privatizace OKD v roce 2004. Zdroj: ctk

Byty společnosti Residomo v Karviné.
Miliardář Pavol Krúpa vedl Ostravou skupinku demonstrantů u bytů po OKD.
Miliardář Pavol Krúpa se v boji o byty po oKD snaží mobilizovat i nájemníky.
Původní majitel bytů OKD je aktuálně v konkurzu.
5
Fotogalerie

Konstrukce o škodě vzniklé nájemníkům bytů v Moravskoslezském jejich prodejem neuspěla ani u soudu vyšší instance. Investor Pavol Krúpa, který insolvenční návrh na majitele čtyřiceti tisíc bytů po OKD podával, však chystá nové žaloby.

Miliardář Pavol Krúpa nepochodil s insolvenčním návrhem na vlastníka čtyřiceti tisíc bývalých hornických bytů po OKD ani u Vrchního soudu v Olomouci. Tamní soudce potvrdil prvoinstanční rozhodnutí z letošního dubna. V něm soudce insolvenci na firmu Residomo, do loňska ještě známou jako RPG Byty, zamítl jako neodůvodněnou.  

„Plánujeme podat dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekla na dotaz serveru E15.cz mluvčí ARC Equity Services Barbora Hanáková. Dovolání však nemá odkladný účinek. To znamená, že se insolvenční řízení se společností Residomo skončilo.

„ARC Equity Services využije dle doporučení Vrchního soudu své plné právo k dosažení rozhodnutí o oprávněných pohledávkách nájemníků bytů OKD vůči Residomu projednáním žaloby obecným soudem, popřípadě realizací dalších kroků,“ dodala mluvčí.

Oporou pro vyhlášení insolvence se mělo stát předkupní právo nájemníků na koupi bytů stanovené ještě privatizační smlouvou při prodeji prodeji těžaře uhlí OKD v roce 2004. Tím, že byty v roce 2015 od Zdeňka Bakaly a jeho společníků koupily společnosti Blackstone a Round Hill Capital, aniž by obyvatelé bytů dostali nabídku jako první, prý nájemníkům vznikla škoda.

V insolvenčním návrhu Krúpova firma ARC Equity Services vyčíslala takto vzniklé pohledávky na téměř 39 miliard korun. Z toho na ARC Equity Services připadá 856 tisíc korun, což je pohledávka, kterou měla Krúpova společnost získat od jedné z nájemnic.

Podobně jako u jiných velkých realitních obchodů, se ani balík s hornickými byty neprodal přímo. Stalo se tak prostřednictvím akvizice společnosti, v níž jsou byty zaparkované. Na první pohled tedy Blackstone a Roundhill nekupovali čtyřicet tisíc bytů, ale společnost RPG Byty.

Krúpovi advokáti však argumentují tím, že prodej majetku přímo nebo zprostředkovaně přes nějakou firmu vyjde z hlediska konečné změny majitele nastejno. A že se tedy na předkupním právu obyvatel nic nezměnilo.

Avšak soud tuto argumentaci smetl. Pohledávka je prý sporná. A navíc je podle soudce zřejmé, že Krúpova firma chce insolvenčním řízením Residomo jen poškodit a zneužít tak insolvenční právo.

Soud první instance za smetený insolvenční návrh dal Krúpovi pokutu padesát tisíc korun. Přestože ani u Vrchního soudu miliardář nepochodil, tak mu alespoň tuto pokutu zrušil.