Pražské obecní byty jsou téměř plné, na výstavbu nových dá město přes dvě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Většina bytů ve vlastnictví hlavního města je v současné době pronajatá. Praha je majitelem asi sedmi tisíc bytů. V tuto chvíli magistrát eviduje 60 prázdných bytů, z nichž je 16 malometrážních a 37 je rekonstruováno. Své byty neplánuje hlavní město privatizovat. Sdělil to dnes pražský magistrát. Celkem je v hlavním městě zhruba 658 tisíc bytů.

"Prakticky všechny byty ve vlastnictví hlavního města jsou pronajaté. Máme k dispozici dalších osm vyklizených domů o jednom až třech malometrážních bytech, které vyžadují komplexní rekonstrukci. Jednáme o jejich dalším využití, zejména pro sociální a zdravotní péči," uvedl radní pro bydlení Radek Lacko (ANO).

Praha chce do tří let vybudovat celkem 1097 nových bytů. Jde o bytové domy na Černém Mostě, v Dolních Počernicích a o přestavbu objektu bývalého hotelu Opatov na Jižním Městě. Projekty vyjdou na zhruba 2,2 miliardy korun.

Magistrát spravuje téměř sedm tisíc bytů, dalších zhruba 26 tisíc mají ve správě městské části. Podle loňské analýzy KPMG po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů. Vedení města nepočítá s tím, že by privatizovalo další byty, naopak chce bytový fond rozšiřovat.

Vše o problematice bydlení najdete v magazínu E15. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15