V Česku se začalo stavět nejméně bytů za dvanáct let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pankrác

Stavební firmy v Česku v lednu zahájily stavbu 474 bytů v bytových domech, meziročně o 13,2 procenta méně. Je to třetí nejnižší počet od roku 2006. Nejvíce jich bylo ve Středočeském kraji. V Praze, kde bývá bytová výstavba tradičně největší, klesl počet o 88,5 procenta. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku vzrostl zhruba o třetinu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (28,1 procenta) připadal na Středočeský kraj. Následovaly Jihomoravský (25,1 procenta), Olomoucký (14,8 procenta) a Jihočeský kraj (8,2 procenta). Praha byla s podílem 7,6 procenta pátá. Před rokem jí přitom patřily téměř tři pětiny. V Pardubickém a Karlovarském kraji a na Vysočině úřady v lednu nevydaly ani jedno stavební povolení.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů o 88,5 procenta na 36. To je nejméně za posledních 13 let. "Velký růst poptávky po vlastním bydlení není dostatečně kompenzován výstavbou nových bytů. Tato situace vede k rychlému růstu cen. V případě zdražování hypotečních úvěrů a zpomalení růstu mezd mohou na trhu s nemovitostmi nastat vážné problémy," uvedl analytik společnosti BH Securities Štěpán Křeček.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>


Podle analytika ČSOB Petra Dufka nabídka nových bytů v nejbližší době nedostihne poptávku. "To spíše můžeme počítat s tím, že růst poptávky v důsledku rekordních cen nemovitostí sám výrazně zvolní," doplnil Dufek.

Developeři loni v Praze prodali zhruba 5500 nových bytů. Počet bytů, které se ve stejném období začaly stavět, nebyl ani poloviční. Nedostatečná nabídka je jednou z příčin výrazného růstu cen nových bytů. Za poslední dva roky v Praze zdražily o 42 procent.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku v lednu meziročně vzrostl o 33,8 procenta na 1346. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (24,7 procenta), Jihomoravský, Moravskoslezský (oba 10,8 procenta) a Jihočeský kraj (6,8 procenta). Podíl Prahy vzrostl na 6,3 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy v lednu stavět 2426 bytů, meziročně o 23,1 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet o 28 procent nižší.