Developeři poprvé chystají nájemní bydlení

Luka Living

Luka Living Zdroj: Archiv

Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
13
Fotogalerie

Díky růstu nájmů již investorům dává smysl stavět nebo kupovat celé nájemní domy. Chystají se na to i největší developerské společnosti.

Stavitelé nových bytů se přestávají bát činžovních domů. Zatímco tržní nájmy rostou, připravují nájemní projekty. Většinou ale nepočítají s tím, že by si domy dlouhodobě ponechali. Po dokončení a obsazení zpravidla chystají jejich prodej dalším investorům. To je model běžný například v Německu nebo v Rakousku.

„Nájemné roste, a tím stoupá i zájem investorů vlastnit portfolio pronajatých bytů,“ uvedl v rozhovoru pro magazín E15 Premium spolumajitel developerského holdingu Finep Michal Kocián.

Když půjde všechno dobře, může skupina představit první nájemní projekt třeba za rok. Finep se do segmentu, který souvisí s nájemním bydlením, dostal už dříve. Společnost totiž začala jako první developer stavět družstevní byty.

Developer Central Group zvažuje výstavbu nájemního bydlení na pozemku poblíž pražské O2 areny ve Vysočanech. Ještě větší ubytovací areál chystá v Krči u budoucí stanice metra D Nemocnice Krč.

„Něco jiného je pronajímat pár bytů v rámci běžného rezidenčního projektu a něco jiného mít na to speciálně připravený komplex s recepcí, fitness a dalšími službami. V takovém případě bychom se dostali na roční výnos kolem pěti procent, což už by mohlo být zajímavé pro nějakého institucionálního investora,“ uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Do nájemních bytů se pustil rovněž Vítězslav Vala, spolumajitel skupiny Siko, velkého hráče na trhu s koupelnovým vybavením. U stanice metra Luka buduje s partnery projekt Luka Living. Patnáctipodlažní dům za více než půl miliardy korun je už ze sedmdesáti procent pronajatý.

Od začátku roku činže za byty podle Českého statistického úřadu rostou každý měsíc meziročně o více než dvě procenta. „Za růst cen nájmů mohou i zvyšující se ceny nových bytů. Podobná je i situace se staršími byty, jejichž ceny za loňský rok výrazně stouply. Majitelé těchto bytů se tak snaží vydělat na rostoucím trendu a postupně zvyšují i nájmy,“ sdělil generální ředitel realitní sítě Re/Max Milan Žák.

Nejvíce zdražují pronájmy malých bytů. V Praze se loni ceny u garsonky o třiceti metrech čtverečních meziročně zvedly podle Re/Maxu průměrně téměř o osm procent. V metropoli se rovněž za pronájmy bytů platí nejvíce z celé republiky.

Jak se staví nová Praha? Nahlédněte do obsahu nového čísla magazínu E15 Premium: 

Video placeholde

E15 Premium. Jak se staví nová Praha • E15