Firmy budou moci zaměstnat více Ukrajinců, navrhuje ministerstvo vnitra

Škoda Kvasiny

Škoda Kvasiny Zdroj: Škoda

Ukrajinci jsou u nás nejčastěji zaměstnávani na stavbách, v pohostinství a hotelnictví, ale i v závodech. (ilustrační foto.)
Škoda Kvasiny
Škoda Kvasiny
Škoda Kvasiny
Výroba v Kvasinách
6
Fotogalerie

Český průmysl či zdravotnictví v příštích měsících posílí více než 21 tisíc pracovníků z Ukrajiny. Počítají s tím nové kvóty navržené ministerstvem vnitra pro pobytová víza nad 90 dnů, která přijala a nařízením zavedla vláda. Jen pro Ukrajinu je tak nově v Česku vyhrazeno přes 41 tisíc míst, tedy dvojnásobek nynějšího stavu. Nadále platí, že firmy nemohou nabírat zcela nekvalifikované cizince.

Hospodářská komora odhaduje, že díky daním a odvodům těchto nových pracovníků se zvýší příjmy státního rozpočtu nejméně o deset miliard korun ročně. „Nové kvóty jsou ale jen kapkou v moři. Neuspokojí poptávku zaměstnavatelů, kterým aktuálně chybí na půl milionu pracovníků,“ připomněl mluvčí komory Miroslav Diro.

Podnikatelská sdružení také připomněla, že soukromý sektor musí investovat do náboru cizinců a také jejich zaškolení a ubytování. „Navýšení kvót si vyžádá sto milionů korun ročně, nejde o levnou pracovní sílu,“ uvedla generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová.

Vyřizování víz a zaměstnaneckých karet však trvá dlouhé měsíce. SP i Hospodářská komora rády umožnily pracovat v Česku mnohem více lidem, ale ministerstvo zahraničí namítá, že české ambasády jsou přetížené. „V hlavních zdrojových zemích pracovní migrace pro ČR zájem vysoce převyšuje možnosti zastupitelských úřadů nabírat více žádostí o pobytová oprávnění,“ napsal rezort v důvodové zprávě.

„Žádná prosperující země se nevyhne tomu, že si bude lidi dovážet ze zahraničí,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Dodal, že pracovníci z Ukrajiny, Černé Hory, Srbska, Filipín, Mongolska nebo Běloruska, které jsou pro českou ekonomiku hlavním zdrojem pracovní migrace, zdaleka nemíří jen na stavby či na pozice pomocných dělníků. Kolik by v ČR mohlo legálně pracovat cizincůKolik by v ČR mohlo legálně pracovat cizinců|E15

Oproti první polovině roku se o něco zkrátily lhůty na vydání nezbytných povolení. „Čekací doba na vyřízení žádosti o zaměstnaneckou kartu je 60 až 65 dní,“ sdělila šéfka zaměstnavatelské sekce SP Jitka Hejduková. Nejsou to jediné důvody, proč by hlavně Ukrajinci mohli ztratit o Česko zájem. Tím hlavním je podle HK skutečnost, že v příštím roce plánuje více otevřít svůj pracovní trh Německo.

České firmy mají nyní největší zájem o technicky orientované profese, jako jsou kovodělníci nebo strojírenští dělníci. Poptávka je také po řemeslnících – truhlářích, tesařích, štukatéřích, ale i pekařích, kuchařích, řeznících, švadlenách nebo ošetřovatelích skotu. Chybějí i skladníci a řidiči.