Ministerstva marně hledají odborné náměstky

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: jiří koťátko

Adam Vojtěch
Andrej Babiš uvádí do úřadu Adama Vojtěcha
3
Fotogalerie

Zatímco vládní ANO a ČSSD přemýšlejí, že by si navzájem dosadili do vedení rezortů své politické náměstky, ti odborní se do státní správy nehrnou. Některé posty jsou neobsazené už půl roku.

Ministerstva v současné době postrádají zhruba deset procent odborných náměstků. Ti spadají pod služební zákon, a tak nemohou být jmenováni na základě politické libovůle, ale musejí vzejít z přísných výběrových řízení. Ne vždy se ale zadaří.

Například ministerstvo zemědělství ve čtvrtek oznámilo, že do výběrového řízení na náměstka sekce zemědělských komodit se nikdo nepřihlásil. „Ministerstvo nyní řízení ukončuje a zvažuje další postup,“ uvedl mluvčí rezortu Václav Tampír s tím, že rezort hledal kandidáta od dubna.

Mezitím vznikla nová vláda a to podle agrárního analytika Petra Havla může být také jeden z důvodů, proč se nikdo nepřihlásil. „Někteří lidé se nechtějí ztotožňovat se státní správou, kterou vede vláda podpořená hlasy KSČM," míní.  

Bez výsledku může dopadnout i ministerstvo práce a sociálních věcí, které hledá hned tři odborné náměstky. Na každou z pozic se však přihlásil jen jeden uchazeč.

Ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) chybějí hned dva náměstci. Jedním z nich je náměstek pro daně a cla, který má pod sebou například i kontrolu EET, a dříve jím byla sama Schillerová. Podle ministerstva ještě řízení na tuto pozici nebylo vypsáno.

Dlouhodobě se nedaří na ministerstvu zdravotnictví, kde šéf rezortu Adam Vojtěch (ANO) už od ledna hledá náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění. Ještě v březnu přitom rezort uvedl, že se do tehdejšího výběrového řízení přihlásili tři zájemci. „Rozhodně to nebudeme komentovat,“ odpověděl mluvčí rezortu Jan Brodský na dotaz, proč se výběr tehdy nezdařil.

Napříč ministerstvy je kolem osmdesáti odborných náměstků, neobsazených je zatím osm postů. Vláda navíc v minulých týdnech odhlasovala změny na úřadech v rámci tzv. systemizace. Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) například na rezortu diplomacie obnovil posty dvou politických náměstků, které původně nechal jeho předchůdce Martin Stropnický (ANO) před půl rokem zrušit.

Politické náměstky si můžou vybrat politici sami a ČSSD již vyjádřila touhu dosadit na rezortu hnutí ANO své politické náměstky. Není nicméně výjimkou, že i mezi odbornými náměstky jsou straníci, jako například exministr Jiří Havlíček (ČSSD), který se nedávno vrátil na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jaké odborné náměstky ministerstva hledají

Ministerstvoobrany

náměstek ministra obrany pro řízení sekce nakládání s majetkem

Ministerstvozdravotnictví

náměstek pro ekonomiku a zdravotní pojištění

Ministerstvofinancí

náměstek pro řízení sekce Daně a cla

náměstek pro řízení sekce Veřejné rozpočty

Ministerstvo práce a sociálních věcí

náměstek pro řízení sekce ekonomická a ICT

náměstek pro řízení sekce evropských fondů

náměstek pro řízení sekce zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek

Ministerstvo zemědělství

náměstek sekce zemědělských komodit a ekologického zemědělství