Pražský Dopravní podnik má inovovanou dozorčí radu

Pražský dopravní podnik (DPP), ilulstrační foto

Pražský dopravní podnik (DPP), ilulstrační foto Zdroj: DPP

Nové vedení Prahy odvolalo deset politiků z patnáctičlenné dozorčí rady dopravního podniku a následně zvolilo osm členů, čtyři z ANO, pod dvou z ČSSD a Trojkoalice. Uvedl to náměstek primátorky Petr Dolínek. Dvě místa zbývají pro opoziční TOP 09 a ODS. TOP 09 zatím zástupce nenominovala. Vedení ODS v pondělí nominaci odmítlo. V dozorčí radě zůstalo pět členů, kteří zastupují zaměstnance.

Dolínek řekl, že město zatím neplánuje výměnu generálního ředitele dopravního podniku Jaroslava Ďuriše. „To není na pořadu dne,“ uvedl. Dají se ale podle něj čekat změny ve vyšším a středním managementu. Nejvíc křesel v dozorčí radě obsadí ANO, usednou v ní zastupitelé Petr Novotný, Jarmila Bendová, Jaroslav Štěpánek a Martin Slabý, který členem zastupitelstva není. ČSSD bude mít v dozorčí radě náměstka primátorky Petra Dolínka a dopravního odborníka Vojtěcha Kocourka, který post v radě obhájil.

Bývalý náměstek Karel Březina, kterému soud nedávno uložil roční podmínku za podvody v dopravním podniku, v radě nezůstal. Za Trojkoalici bude ve vedení firmy radní Prahy 6 Petra Kolínská (SZ) a starosta Lysolají Petr Hlubuček (STAN).

11 miliard ročně

V dozorčí radě dopravního podniku bylo dosud 14 členů - pět z řad zaměstnanců, pět křesel měla TOP 09, tři ČSSD a jedno klub Nezávislých. Jeden post nabídnutý ODS byl neobsazený. Dozorčí rada má v podniku kontrolní funkci. Dohlíží na činnost společnosti, kontroluje účetnictví a svolává valnou hromadu.

Provoz dopravního podniku stojí Prahu ročně kolem 11 miliard korun. Donedávna se v souvislosti s touto firmou mluvilo o finančních potížích, které plynuly zejména z údajně nevýhodných a nevypověditelných smluv z minulosti, třeba na nákup tramvají. O některé tendry se zajímá policie.

Dopravní podnik hlavního města Prahy je se zhruba 10 tisíci zaměstnanci největší firmou v majetku města. Jde o první městskou společnost, u níž radní po volbách přistoupili k očekávaným změnám.