Senátoři odmítli Nykodýmův návrat k Ústavnímu soudu. Kvůli restitucím

Kandidát na ústavního soudce Jiří Nykodým během schůze Senátu, která odmítla jeho návrat do funkce

Kandidát na ústavního soudce Jiří Nykodým během schůze Senátu, která odmítla jeho návrat do funkce Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes v Senátu uspěl jen s některými ze svých kandidátů na ústavní soudce. Zatímco Senát schválil povýšení soudců Vojtěcha Šimíčka a Tomáše Lichovníka, advokáta Jiřího Nykodýma, jenž se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce, senátoři odmítli.

Nykodým získal pouze 23 z 58 odevzdaných hlasů, oznámil senátorům předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS). Šimíček dostal 56 hlasů, Lichovník 51 hlasů.

Proti Nykodýmovu zvolení se ještě před hlasováním postavili senátoři Pavel Lebeda (za ČSSD) a bývalý zemanovec Vladimír Dryml (dříve ČSSD). Oba svůj názor zdůvodňovali právě postojem někdejšího ústavního soudce k projednávání senátorského návrhu na zrušení zákona o církevních restitucích. Podle Lebedy by Nykodýma neměl podpořit žádný senátor, který se ke stížnosti připojil. Nykodým na tyto výtky při schůzi nijak nereagoval.

Zeman v projevu k senátorům před volbou na Nykodýmovi vyzdvihl to, že má zkušenosti z advokacie a že právě advokát mu v týmu ústavních soudců chybí. Nykodým je odborníkem na správní, majetkové a rodinné právo, ústavním soudcem byl do prosince loňského roku. Mimo jiné připravoval nálezy v případu rehabilitace někdejšího disidenta a pozdějšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína nebo k loňskému rozhodnutí o protiústavnosti úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Lichovník je místopředsedou Krajského soudu v Brně, specializuje se na občanské právo. Prezidentem Soudcovské unie je od roku 2008 a již dříve uvedl, že se nyní této funkce vzdá. V řeči k senátorům nabídl svoji osmadvacetiletou praxi právníka i více než dvacetileté soudcovské zkušenosti. Právě na ni poukázal Zeman s tím, že u Ústavního soudu bude nyní konečně soudce z praxe.

Šimíček: nominace byla od Zemana velkorysá

Šimíček v rámci Nejvyššího správního soudu předsedá senátu, který rozhoduje ve věcech volebních a ve věcech politických stran. Rozhodoval například o rozpuštění extremistické Dělnické strany nebo o odvoláních kandidátů na prezidenta republiky. Svoji nominaci označil za projev Zemanovy velkorysosti.

Reagoval tak na to, že prezident před senátory ocenil jeho odvahu, s níž po Zemanově zvolení prezidentem kritizoval některé aspekty jeho volební kampaně. „Nelze tvrdit, že bych s touto kritikou zcela souhlasil, pane Šimíčku. On je velký rozdíl mezi úmyslnou nepravdou a neúmyslnou nepravdou,“ uvedl Zeman. Věří, že Šimíček se stejnou razancí bude soudit i další případy. Prezident také řekl, že Šimíček „vstoupil do mého srdce větou, že ne každý hloupý zákon je nutně protiústavní“.

Nykodým je teprve druhým kandidátem, kterého Senát Zemanovi neschválil. Loni to byl předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Nového kandidáta by měl navrhnout do září.

Vojtěch Šimíček (44)
Narodil se 19. srpna 1969 v Ostravě.
Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (1992; nyní Masarykova univerzita). V roce 1995 ukončil na této fakultě i postgraduální studium a habilitoval v roce 2001 (jmenován docentem). Absolvoval studijní pobyty v Německu (v Řezně a v Bochumi) a stáž v německém Spolkovém sněmu.
V letech 1996 až 2003 pracoval jako asistent soudce Ústavního soudu Vojena Güttlera. V roce 2003 byl jmenován soudcem a přidělen k Nejvyššímu správnímu soudu; přednáší na Katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity.
Nyní působí jako soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) v Brně. U NSS předsedá senátu finančně-správního kolegia a senátu ve věcech volebních a ve věcech politických stran.
Tomáš Lichovník (50)
Narodil se 25. února 1964.
Absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.
V letech 1986 až 1991 pracoval jako podnikový právník, v roce 1992 byl jmenován soudcem a v roce 1994 předsedou Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou, v letech 2005 až 2008 byl viceprezidentem Soudcovské unie.
Nyní působí jako prezident Soudcovské unie (od 2008), předseda jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně a místopředseda Krajského soudu v Brně.