Ústavním činitelům by mohly platy v příštím roce růst o procento

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Ústavním činitelům by mohly v příštím roce vzrůst jejich platy o jedno procento. Vyplývá to z návrhů rozpočtů ústavních institucí, které schválil sněmovní rozpočtový výbor. Základní plat poslance bez příplatků nyní představuje 55,9 tisíce korun, a růst o jedno procento by tedy představoval jeho zvýšení asi o 600 korun, protože platy se zaokrouhlují na stokoruny nahoru.

Platy ústavních činitelů jsou již několik let zmraženy, což skončí letos. Jejich úplné uvolnění by znamenalo skokový růst asi o 27 procent. Zástupce ministerstva financí řekl již na minulém jednání výboru, že ministerstvo práce dostalo od vlády za úkol zpracovat novelu příslušného zákona tak, aby byl růst platů jednoprocentní.

V kapitole Ústavního soudu navýšilo ministerstvo financí peníze na platy o 3,5 procenta. Pokud jde o platy ústavních soudců, počítá s jejich růstem o procento, informoval dnes poslance generální sekretář soudu Ivo Pospíšil. Ústavní soudci by se ale výhledově mohli dočkat podstatně výraznějšího zvýšení platu. To však nevyplývá z aktuálního jednání o návrhu rozpočtu, ale z předlohy jiného zákona, kterou Sněmovna projednává.

Další zvýšení platů ve hře

Pokud Parlament předlohu schválí, zvýšil by se hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami ze 169,3 tisíce na 211 tisíc korun. Místopředseda by pobíral 181,9 tisíce místo 146 tisíc korun. Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122,2 tisíce na 152,3 tisíce korun. Vláda nedávno jednala rovněž o změnách v odměňování státních zaměstnanců včetně učitelů. Příští rok by jim měly mzdy stoupnout o 3,5 procenta.

Pokud jde o Ústavní soud a dnešní jednání rozpočtového výboru, zaznělo při něm například to, že soud musel přistoupit na snížení výdajů na investice o čtyři miliony korun. Náměstek ministra financí Gregor poslancům řekl, že snížení investičních výdajů o čtyři miliony byl „trucpodnik“ ministerstva. „Protože nejsme spokojeni s tím, že Ústavní soud plánuje zakoupit dva automobily za šest milionů korun, jeden za tři miliony korun,“ řekl. „Nevidím jediný důvod, proč by jakýkoli zaměstnanec státní správy měl mít třikrát dražší automobil než pan prezident,“ dodal.

Spor o nákup dvou aut za 6 milionů

Generální sekretář soudu Pospíšil označil Gregorovo vyjádření za nevhodné. Dvě limuzíny mají sloužit předsedovi a místopředsedům soudu, což nejsou zaměstnanci státní správy, ale ústavní činitelé. „Vozy navíc využíváme pro přepravu delegací a diplomatů,“ řekl Pospíšil. Na nákup dvou aut vyšší třídy soud v červnu vypsal veřejnou zakázku. Zájemci na ni mohou reagovat tři měsíce, zatím tedy vůbec není jasné, jakou značku a za kolik peněz soud zakoupí.

Současné vozy funkcionářů jsou značky Audi a podle Pospíšila dosluhují, mají najeto až 400 tisíc kilometrů. Řadoví soudci jezdí oktáviemi. Nákup aut podle Pospíšila nijak nesouvisí s rozpočtem na rok 2015, který výbor řešil. S akvizicí se počítalo už loni, nakonec se posunula až na letošek. Čtyři miliony, o které soud přišel v rozpočtu na příští rok, také nebyly určeny na vozový park, ale na opravy sídla, například sanaci sklepů a rekonstrukci omítek.

Rozpočtový výbor se dnes zabýval také rozpočty dalších ústavních institucí. Senát bude mít k dispozici 519,5 milionu korun, rozpočet počítá s růstem platů senátorů o procento. Nejvyšší kontrolní úřad z rozpočtu vypustil tři miliony korun připravených na řešení svého sídla. Úřad sídlí v pronajaté budově.

O základních parametrech rozpočtů šesti vybraných ústavních institucí rozhoduje od loňského roku sněmovní rozpočtový výbor. Musí je projednat do 20. června běžného roku a předat vládě. Pokud by rozpočty neschválil, hospodařily by uvedené instituce podle letošního rozpočtu.

Návrhy výdajů rozpočtu vybraných kapitol na příští rok, které schválil sněmovní rozpočtový výbor:
instituce schválený rozpočet na rok 2014 v milionech korun rozpočet na rok 2015 v milionech korun
Kancelář prezidenta republiky 350,014 386,787
Poslanecká sněmovna 1076,573 1068,103
Senát 518,879 519,447
Veřejný ochránce práv 98,024 111,225
Ústavní soud 169,467 167,425
Nejvyšší kontrolní úřad 500,393 507,428

Koalice nešetří, místo škrtů přidává nové sněmovní výbory