Bez papírování a byrokracie: Start podnikání usnadní koupě ready-made společnosti

Zdroj: SPOLEČNOSTI RAZ, DVA, TŘI, SE

19 dní, 9 úřednických procedur a 24 hodin vašeho čistého času. Tak ve zkratce vypadá založení „es-er-óčka“ v Česku. Pokud tedy všechno běží tak, jak má. Z průměrných 19 dní se snadno může stát několik týdnů. To, když se (marně) perete s formuláři a úřední šiml řehtá pekelně nahlas. Dobrou zprávou ale je, že existují „alternativní“ způsoby. Takzvanou ready-made firmu si můžete koupit, nebo její založení svěřit odborníkům.

V roce 2014 se založení vlastní s.r.o. společnosti výrazně zjednodušilo. Odpadla totiž povinnost složit základní kapitál ve výši 200 tisíc korun. I tak je ale založení společnosti (a to nejen s.r.o., ale třeba i akciovky nebo evropské společnosti) v České republice běh na dlouhou trať.

Proč volit ready-made společnost? Založit si vlastní je náročné

Podle studie Světové banky z roku 2015 je Česká republika až na 110. místě žebříčku, který hodnotil, jak nákladné (na peníze i čas) je založení vlastní firmy. Hodnocených zemí bylo celkem 189. Podle studie trvá založení firmy v průměru 19 dní a vyplňováním formulářů, čekáním a jednáním na úřadech člověk stráví 24 hodin čistého času.

A při bližším pohledu na celý proces není divu. Žadatel musí vyplnit celou řadu dokumentů, složit základní vklad, založit si bankovní účet, pak je potřeba setkat se s notářem a sepsat zakladatelský dokument a na živnostenském úřadě podat návrh na zápis do živnostenského rejstříku. Tady pak čekáte minimálně 5 dní na to, zda návrh na zapsání úředníci přijmou, nebo zda ho zamítnou.

Když nejsou základním kapitálem peníze…

Pokud chcete do společnosti vložit jako základní kapitál něco jiného než peníze, je proces složitější. Je potřeba podat návrh na jmenování soudního znalce, který následně ocení nepeněžní vklad a ten je následně soudem buď uznaný, nebo nikoli.

Prodej tzv. ready-made firem? Jsou na to specialisté

Na trhu naštěstí už dnes existují subjekty, které vám s rozjezdem vlastního podnikání pomůžou. Můžete si u nich koupit ready-made společnost. To znamená, že si snadno a během pár minut koupíte „hotovou“ firmu. Bez složitého papírování, bez běhání po úřadech. Pořídit si tak můžete dokonce i firmu se sídlem v daňovém ráji, takzvanou offshore společnost.  

Jak to celé probíhá? Firmu – s.r.o., a.s. nebo SE – si vyberete ze seznamu už existujících firem na stránkách některé ze společností, které se problematice ready-made věnují. Rezervujete si ji, vyplníte formulář a společnost za vás vše ostatní vyřeší. Hotovo obvykle bývá do 24 hodin – takže můžete začít podnikat téměř okamžitě. Společnost s ručením omezeným pořídíte už od 9900 Kč, za akciovou společnost zaplatíte méně než 50 tisíc korun.

Když si nevyberete z ready-made, firmu pro vás založí jiní

Pokud si nevyberete z nabízených ready-made firem, můžete si nechat firmu založit. Specialisté pro vás zajistí veškeré formality, připraví dokumentaci a společně se pak „jen“ sejdete u notáře, kde podepíšete dokumenty. V bance pak složíte základní kapitál. V tomto případě je obvykle hotovo do jednoho týdne.

V případě velkého vytížení je nákup ready-made společnosti rychlým způsobem, jak rozjet podnikání. Bez zbytečných front, papírování a byrokracie. Můžete se tak věnovat tomu, čemu opravdu potřebujete.