Bouřky – nebezpečí pro vaši střechu. Jak mu předcházet?

Následky silného větru

Následky silného větru Zdroj: čtk

Střecha v troskách a vytopený dům. Škody po pořádné letní bouřce se mohou vyšplhat až do stovek tisíc. Vrásky by si měli dělat hlavně majitelé střech z laciné krytiny, zejména z levného plechu.

Vedle dramatických obrázků řádění tornád v Severní Americe mohou vypadat záběry českých bouřek téměř neškodně, ovšem čísla hovoří jinak. Vichřice a krupobití jsou zdaleka nejčastější živelní pohromou v České republice, jak vyplývá z údajů České asociace pojišťoven. V letech 2015 a 2016 došlo celkem k téměř 70 tisícům pojistných událostí a vznikly škody za bezmála tři miliony korun. Silná bouřka s vichřicí a krupobitím přitom automaticky znamená ohrožení pro méně stabilní střechy, například pro ty s krytinou z laciného plechu, zejména takové, které imitují střešní tašky. Bez rizika však nejsou ani majitelé skládaných střech z klasických tašek.

Vichr trhá celé pláty plechu

"Střecha z nekvalitního plechu, který napodobuje skládanou krytinu, je opravdu riziková. " vysvětluje Jiří Frídl, specialista v oblasti pokrývačství. Nejedná se přitom o plechovou krytinou jako takovou, neboť některé kovové materiály vykazujívůči silnému větru i kroupám vysokou rezistenci a stabilitu. "Obrovský problém však vichřice představuje pro velkoplošné formáty z levného plechu. Pokud se vítr dostane pod plochu, která má třeba sedm čtverečních metrů, tak ji utrne celou."

I tradiční tašky mohou popadat

Klasická skládaná střecha, tedy z keramických nebo betonových tašek, dokáže vichřici odolávat mnohem lépe, i když i zde může bouřka nadělat problémy. Nejedná se však o celkovou devastaci. „Střecha z pálených nebo betonových tašek je mnohem odolnější, a i v případě, že ji vichřice poškodí, jedná se o lokální problém, který lze velmi snadno vyřešit,“ uvádí Jiří Frídl. Popadané tašky lze většinou nahradit svépomocí a náklady na takto malou renovaci jsou ve srovnání s plechovými imitacemi skládané krytiny mnohem nižší.

U kovových střech rozhoduje hustota materiálu i dobré kotvení

U plechových krytin je rozhodující nejen odolnost materiálu, ale také kvalita podkladu a ukotvení. „Pokud tvoří plech celistvý pás, vítr po něm klouže a střeše neuškodí. Důležité je rozvržení a montáž příponek,“ vysvětluje Markéta Martinková z českého zastoupení společnosti Rheinzink. Co se týče odolnosti vůči kroupám, jsou určitě odolnější materiály s vyšším modulem pružnosti v kombinaci s vyšší měrnou hmotností, které mají lepší schopnost oddálit vytvoření trvalé deformace na svém povrchu. U nejběžnějších klempířských materiálů lze provést rychlé srovnání mezi titanzinkem a hliníkem, kde je hustota čili měrná hmotnost hliníku pouhých 2700 kg/m3, kdežto titanzinku skoro trojnásobná, a to 7200 kg/m3.

Pojišťovny rozlišují rizikové a odolné krytiny

Že není materiál jako materiál, dokladuje švýcarský registr Sdružení kantonů protipožárního pojištění (Vereinigung Kantonaler Feuerversicherungen), což je organizace, kteráposkytuje pojišťovací služby pro prevenci živelních pohrom. Tento registr klasifikuje stavební výrobky a materiály s ohledem na odolnost proti krupobití. Zjednodušeně řečeno, rozlišuje vysoce rizikové materiály od těch méně rizikových. Z údajů je patrné, že například kvalitní slitině neublíží ani několikacentimetrové kroupy.Obecně platí, že střechu nejlépe ochráníte právě použitím kvalitních materiálů a při její montáži dodržíte všechna technická doporučení výrobce. Tak předejdete nejen funkčnímu poškozeníkrytiny, ale také nevratnému vizuálnímu poškození kroupami,“ upřesňuje Markéta Martinková.