Čtěte, jak na prodej nemovitosti bez „realitky“ krok za krokem

Vizualizace developerského projektu Rosetta Palace, který v centru Prahy buduje Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody.

Vizualizace developerského projektu Rosetta Palace, který v centru Prahy buduje Elena Pasquale z rodiny ovládající Karlovarské minerální vody. Zdroj: Euclide Invest

Spojením dvou bytů vzniklo příjemné praktické bydlení pro mladou rodinu.
2
Fotogalerie

Pokud chcete prodat nemovitost, určitě zvažujete možnost nepřizvat k tomu realitní kancelář. Nejspíš díky tomu ušetříte. Je to ale tak jednoduché a jaká úskalí vám tato cesta může přinést?

Prvním krokem je udělat dobré fotografie, díky kterým vaše nemovitost bude hned na první pohled vypadat dobře. Hlavně ať na fotkách nejsou vidět vaše osobní věci, nepořádek, rozházené prádlo. Tohle všechno odpuzuje. A pokud chcete být stoprocentní, můžete si pozvat profesionálního fotografa.

Rozhodně fotografie u inzerátu nevynechávejte. Je prokázáno, že takové inzeráty jsou dost často přeskakovány. Dobře volte i slova inzerátu. Svou nemovitost sice můžete lehce opěvovat, ale rozhodně to nepřehánějte. Na druhou stranu se vyhněte výrazům jako rekonstrukce nutná. Vy můžete mít na mysli třeba jen rekonstrukci koupelny, ale ten, kdo si prohlíží inzerát, bude mít před očima rekonstrukci celého domu a o nemovitost ztratí zájem.

Stanovení ceny

Nelehkým úkolem je stanovení prodejní ceny nemovitosti. Porozhlédněte se, kolik stojí podobné nemovitosti ve vašem okolí. Pokud si s tím nevíte rady, pozvěte si odhadce nemovitosti. Je jasné, že za svůj dům či byt chcete dostat co nejvíce. Pokud ale nemovitost nadhodnotíte, může se stát, že bude inzerát v nabídkách viset příliš dlouho. A to nevrhá na vaši nemovitost příliš dobré světlo.

Většina nemovitostí se totiž prodá pod původně navrženou cenou. Jestliže se rozhodnete cenu snižovat, nedělejte to o minimální částky, například o pouhá jednotlivá procenta, ale třeba o deset procent. Tím můžete probudit zájem případných kupců. Až budete mít v tomto jasno, můžete inzerát vyvěsit na nejrůznější servery. Využijte k tomu největší a nejnavštěvovanější realitní portály. Dále si hlídejte a aktivně oslovujte zájemce, kteří nemovitosti podobné té vaší poptávají.

Prohlídka

Buďte opatrní. Může se stát, že narazíte na lidi, kteří se prohlídkou cizích obydlí jen baví, nedej bože na tipaře, kteří mají úplně jiné zájmy, než váš dům koupit. Když už ale máte domluvenou schůzku se zájemci, dobře se na ni připravte. Sepište fakta o své nemovitosti, předložte zájemci právní stav nemovitosti (výpis z katastru nemovitostí), aby bylo hned jasné, kdo je vlastníkem nemovitosti, zda je na nemovitosti věcné břemeno, atd. Hlavní je předložit technický stav nemovitosti. Předejdete tak případnému pozdějšímu uplatňování nároku na skryté vady nemovitosti.

Před prohlídkou samozřejmě ukliďte, pořádně vyvětrejte. Zamaskujte drobné chyby, které váš dům má, například oděrky na zdech, nedejbože plíseň v nějakém rožku, atd. Nezapomeňte na to, že v domě bydlíte už dlouho a proto možná některé jeho nedostatky nevidíte. Není proto od věci poprosit někoho nestranného, aby se přišel podívat a poté vám řekl, co na vašem domě úplně nesedí.

Pozor na makléře

Počítejte s tím, že se stanete terčem realitních makléřů, kteří se budou snažit, abyste nemovitost svěřili jejich realitce. Budou se vám tedy sami ozývat. „Když jsem prodával dům, chtěl jsem to udělat bez realitek. Ale ty mi neustále volaly a snažily se mě přesvědčit, abych s nimi podepsal smlouvu. Jednou mi dokonce někdo volal a já, protože už jsem byl ostražitý, napřímo jsem se ho zeptal, jestli je z realitní kanceláře. On mi tvrdil, že ne. Přijel jsem na domluvenou prohlídku, a co myslíte? Samozřejmě šlo o agenta jedné nejmenované realitní kanceláře,“ podělil se o svou zkušenost pan Josef.

Smlouvy

Připravte se na to, že si budete muset sami zajistit veškeré smlouvy. Tady není od věci uvolnit nějaký ten peníz na právní radu. Advokát vám pomůže, aby všechno proběhlo v pořádku a prodej se dostal ke zdárnému konci. Zajištěni budete chtít být nejen vy, ale pochopitelně hlavně kupující. Je dobré sinechat odborně vystavit smlouvu o smlouvě budoucí kupní, smlouvu o úschově nebo kupní smlouvu, atd.

Pokud tedy o věci prodeje nemáte naprosto žádný přehled, je na vás, zda se rozhodnete prodávat na vlastní pěst, nebo si přizvete někoho na pomoc. Počítejte také s tím, že prodej nemovitosti bez realitní kanceláře pro vás může být časově náročnější a někdy i nervy drásající.