Daň z nemovitosti: jak vyplnit formulář? S naším návodem online to máte za pár minut

Bytový dům

Bytový dům Zdroj: Aleš Pospíšil

Praha
Formulář přiznání k dani z nemovitých věcí
Byt s číslem popisným a orientačním
Vyhledávání v katastru
Vyhledávání v katastru
15
Fotogalerie

Za loňský rok se v Česku prodaly tisíce bytů. Pokud jste minulý rok nemovitost nabyli, máte povinnost podat na finanční úřad přiznání do konce ledna. Pokuty nehrozí až do 7. února 2018, ale podání nemá smysl odkládat. S naším návodem budete mít formulář k dani z nemovitosti za 15 minut vyplněný. 

Formulář k dani z nemovitosti má bleděmodrou barvu a podat ho můžete fyzicky i elektronicky, i když nemáte datovou schránku ani zaručený elektronický podpis. Ti, kteří naopak „datovku“ mají, skrz ni musí dle zákona o dani z nemovitosti přiznání podávat, na to nezapomínejte, pokud jste si ji někdy v minulosti zřídili. Jinak hrozí tučná pokuta.

A protože mnozí mají tendenci odkládat nepříjemné věci na poslední chvíli, ukážeme si, jak postupovat v případě koupě bytu mladým párem. Není to vůbec těžké, ale formulář může být pro mnoho lidí matoucí. Online formulář k dani z nemovitosti vám ale hodně usnadní práci. Automatický výpočet daně z nemovitosti budete mít raz dva.

 

Co potřebujete k vyřízení daně z nemovitosti

Údaje, které budete do přiznání, resp. k jejímu výpočtu a následné platbě dani z nemovitosti potřebovat, se dají během několika málo minut snadno dohledat na internetu, stačí znát přesnou adresu bytu (na berňáku jim říkají jednotky). Náš modelový byt má adresu: U Svahu 1132/13, Praha – Slivenec.

Jako první si proto otevřete katastr nemovitostí, respektive vyhledávání jednotek. Zde dohledáme konkrétní jednotku, abychom přesně znali podlahovou plochu a číslo parcely, na kterém se nemovitost nachází.

Zde zadáme obec (Praha), část obce (Slivenec) a číslo stavby (1132). Následně nám katastr „vyplivne“ všechny jednotky. Nás bude zajímat jednotka 1132/6, kterou vlastní napůl mladý pár. Z výpisu vidíme parcelní číslo 94/242 a výměru podlahové plochy 78,1 m2.

Tu elegantně vyčtete z pole „podíl na společných částech“, v tomto případě 7810/46549. Zajímá nás číslo před lomítkem, to vydělíme stem a máme podlahovou plochu v metrech čtverečních.

Nyní můžeme začít vyplňovat přiznání, papírové formuláře nepotřebujete. Podání můžete učinit elektronicky na adrese adisspr.mfcr.cz hned na prvním odkazu „Elektronická podání pro finanční správu“. Zde si nejdeme „Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí – od roku 2011 včetně (EPO2)“ a můžete začít vyplňovat.

V oddíle Záhlaví je třeba vyplnit finanční úřad, kam budeme přiznání posílat a vaše rodné číslo (RČ) bez lomítek. Máte-li nový byt v Praze, ale papírově bydlíte v Aši, bude přiznání patřit tam, kde se nachází daná nemovitost, nikoli tam, kde jste příslušní dle trvalého bydliště (a podávali byste zde například „příjmovku“). V našem případě je to Finanční úřad pro hlavní město Prahu, Územní pracoviště pro Prahu 5.

V případě pochybností, si raději zavolejte na příslušný „finančák“ a informujte se. Kontakty na jednotlivé finanční úřady a jejich podřízená tzv. územní pracoviště najdete zde.

Po vyplnění záhlaví pokračujte I. oddílem. Zde patří fyzická osoba jako typ daňového subjektu, vaše jméno, adresa trvalého bydliště, RČ by se mělo „propsat“. Nezapomeňte uvést kontaktní telefon. V tomto oddíle jinak nic nevyplňujte, další kolonky jsou zbytečné.

Dále pokračujte na oddíl č. III., zde zadáme údaje z katastru, viz screenshoty. Jako předmět daně vyberte „R – Zdanitelná jednotka slouž. pro bydlení (byt)“, doplňte jen název katastrálního území. Zde vám poslouží našeptávač.

III. oddíl, výpočet daně z nemovitosti

V elektronické verzi formuláře nemusíte sami nic počítat, jen do řádku č. 310 zadejte číslo 1,22 a výpočet se provede sám. V našem modelovém případě mají byt napůl dvě osoby, což ještě zohledníme v řádku č. 323. V případě jednoho vlastníka zde nic nevyplňujte.

Přiznání k dani z nemovitosti si nechte na závěr zkontrolovat, zda neobsahuje chyby (naše obsahuje kvůli smyšlenému RČ). Jakmile kliknete na oddíl Závěr, klikněte na Protokol chyb. Pokud bude vše v pořádku, podání odešlete. Poplatníci s datovou schránkou nechť tak učiní skrz svou „datovku“, jinak zvolte možnost podání nepodepisovat a následně si vytiskněte tzv. E-tiskopis, který vám bude po odeslání nabídnut (důležité).

Ten podepište a do pěti pracovních dnů doručte na příslušný finanční úřad. Náš byt má dva vlastníky, proto přiznání pošleme ještě jednou za druhého vlastníka.

Na úhradu daně máte čas do konce května 2018. Předčíslí účtu 7755, matriková čísla účtů finančních úřadů najdete zde, kód banky 0710 (ČNB). Jako variabilní symbol použijte vaše rodné číslo.

Hotovo, ani to nebolelo... Co říkáte?