Jak bezpečně koupit byt: přečtěte si, co vám makléř nikdy neřekne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv Dorsis

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?
ilustrační foto
ilustrační foto
4
Fotogalerie

„Zjišťovací iniciativa“ při koupi bytu musí být na vaší straně. Koupi bytu přirovnal úspěšný americký investor Robert Kiyosaki k uzavření sňatku. Nikdy dopředu nevíte, co přesně vás čeká.

Může být splněním snu stejně, jako nákladným a otravným závazkem, ze kterého je těžké vycouvat. Možná se i vy pod vlivem nízkých hypotečních sazeb necháte zlákat a už teď vybíráte svůj nový byt. Víte, na co všechno si dát pozor?

Vyptávání vám ušetří desetitisíce. Zapomeňte na to, že vám chce makléř dobře poradit s výběrem nemovitosti. Jeho cílem je většinou jediné – rychle prodat byt. Nic víc, nic míň. Pamatujte si tedy, že „zjišťovací iniciativa“ při koupi bytu musí být na vaší straně. A na co se nikdy nesmíte zapomenout zeptat?

Bytová krize v ČR: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

1. Jak vysoké jsou splátky do fondu oprav?

To je možná první dotaz, který vás v souvislosti s nákupem bytu napadne. Je to rozhodně jeden z důležitých parametrů, který bychom si před nákupem nemovitosti měli zjistit, abychom se později nedivili.

2. Je bytový dům zateplený?

Tento fakt sice jednoduše zjistíme už pouhým pohledem na nemovitost, ale řadu lidí to v danou chvíli třeba ani nenapadne vnímat. Vidí novou omítku, dům se jim líbí a pozitivní dojem z interiéru pak přebije vše ostatní. Přitom je už při nákupu bytu dobré myslet na výši záloh za teplo. Jedná se totiž o výraznou položku v našich každoměsíčních platbách.

3. Dobrý den, sousede!

Připomíná vám to onen okřídlený vtip? Částečně máte pravdu. Sousedské vztahy ale i spory jsou jedním z nejdůležitějších faktorů, které budou rozhodovat o tom, zda se vám v domě i bytě bude dobře žít. Proto se nedívejte jen na dispozice bytu, výhled z okna a novou kuchyňskou linku, ale zkuste se zaposlouchat i do zvuků vycházejících ze sousedních bytů.

Rozhodně stojí za to si dopředu zjistit, zda sousedi pod vámi třeba nekouří, hlavně jestli jste astmatik nebo vás zápach cigaret obtěžuje. Jestli se u sousedů nepořádají pravidelné hlučné párty, když vy potřebujete ve vedlejším pokoji uspat miminko, nebo jestli se někdo z domu jen zvráceně nebaví tím, že po chodbách rozhazuje odpadky. Poptejte se, jestli v sousedství nebydlí někdo, s kým je těžká domluva a kdo by vám mohl znepříjemnit život řadou zbytečných předvolání na úřady nebo formou jiných konfliktů.

4. Funguje v domě samospráva? Opravdu?

Ne, rozhodně není předčasné zjišťovat, kdo má na starosti údržbu domu. Pokud nechcete měsíce tápat setmělou chodbou, protože nikdo nevyměnil žárovku, stěžovat si na protékající střechu, rozpadající se balkon nebo chatrná okna, která hrozí vypadnutím, ptejte se včas.

5. Přečtěte si stanovy!

Pravda, není to zrovna záživné čtení, ale stojí za to se dopředu seznámit se všemi právy a povinnostmi, které vám ze stanov vyplývají. Koupí bytu se téměř jistě stanete členem společenství vlastníků v daném domě. Nechcete? Na tom nezáleží. Jestliže zákon nařizuje, aby společenství vlastníků ve vašem domě bylo, stáváte se jím automaticky.

6. Váznou na bytě nějaké závazky – nedoplatky předchozího majitele?

Pokud se na nedoplatky nezeptáte a předchozí majitel nějaké měl, přechází na vás zároveň s koupí bytu a budete je muset doplatit vy. Požádejte proto správce domu o potvrzení, že předchozí majitel do fondu oprav nic nedluží. Pokud to neuděláte, můžete být nemile překvapeni, když po vás správce bude žádat úhradu dluhů za předchozího majitele. Podle nového občanského zákoníku na to má plné právo.

7. O peníze jde až v první řadě!

Ptejte se také, jaké investice chce vaše společenství vlastníků v nejbližší době uskutečnit. Pokud se jedná o opravu střechy, zateplení domu nebo modernizaci výtahu, rozmyslete si dopředu, zda váš rodinný rozpočet aktuálně utáhne vyšší platby do fondu oprav spolu s hypotékou, několika dětmi a manželkou na mateřské dovolené. Citelné navýšení pravidelných plateb do fondu oprav bývá v takovýchto případech téměř jisté.

8. Cizinci v domě

Rozhodně tu nemíníme nabádat k nějaké xenofobii a podobně, spíš je důležité domyslet praktický chod soužití v domě. Jsou lokality, které si cizinci velmi oblíbili a byty si zde pořizují jako investici. Možná v nich ani nebydlí, nejspíš je pronajímají nebo ani to ne a v tomto ohledu jsou ideální sousedé.

Horší je, pokud jejich hlas nutně potřebujete k tomu, aby se společenství vlastníků dokázalo platným způsobem usnést nad investicemi v domě, ale oni na schůze nechodí a tím paralyzují celý chod domu. Může tak stát, že vám díky tomu poteče střechou přímo do bytu i následujících několik dlouhých měsíců či let, než se vám vše podaří vyřešit.

9. A co dlužníci?

Dlužníci mohou zapříčinit řadu nepříjemností a finančních problémů v každém společenství vlastníků. A pokud podobné případy nejsou řešeny průběžně, může se lehce stát, že různé nedoplatky budou navíc rozpočítány mezi ostatní vlastníky bytů, alespoň do doby, než proběhne soud nebo zasáhne exekutor a dlužník své závazky zaplatí.

Ptejte se proto dopředu, jak se tyto případy v domě řeší, ať najednou nestojíte před situací, kdy budete muset neplánovaně dorovnávat cizí dluhy, protože společenství vlastníků bude muset zaplatit splátku bance a nebude mít z čeho.

10. Žádaná lokalita – opravdu?

Nakonec se ještě jednou důkladně podívejte z okna. Sledujte však nejen krásný výhled, ale zvažte také dojíždění, občanskou vybavenost a váš věk. Mateřská školka pár kroků od bytu vám není nic platná, když právě odcházíte do důchodu a potřebujete mít po ruce spíš nákupní středisko nebo lékaře.

Myslete také na případný pronájem do budoucna, co když se v budoucnu přestěhujete za partnerem a budete chtít váš byt pronajmout? Bude o něj zájem? Byty blízko centra nebo s dobrou dostupností mají vždy něco navíc a na své nájemníky nečekají tak dlouho. Díky tomu můžete opět ušetřit.

*Článek vyšel poprvé v roce 2018.

Kalkulačka: Výpočet hypotéky 2022 >>>