Jakou podobu mají sny Čechů o vlastním bydlení? Prim hraje rodinný dům a zahrada

Rodinný dům.

Rodinný dům. Zdroj: Profimedia.cz

Zahrada.
2
Fotogalerie

Pro dvě třetiny Čechů je prioritou bydlení se zahradou nebo v blízkosti přírody. Téměř každý si přitom přeje svou nemovitost vlastnit, a to ideálně rodinný dům velký alespoň 3+1. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Ekonomické stavby, kterého se zúčastnilo více než 1000 respondentů.

Podle téměř poloviny Čechů by měl mít jejich vysněný dům venkovní posezení, velkou zahradu a úsporné vytápění. Dvě třetiny dotázaných by ocenily dům navržený od architekta. Více než polovina ale upřednostňuje vybavit si byt či dům podle svého.

„Dobré bydlení souvisí do jisté míry i s životním štěstím. Z dat, která jsme získali, nás zaujalo především to, že lidé, kteří jsou spokojeni se svým bydlením, mají lepší vztahy se svými partnery a rodinou a méně pociťují stres,“ komentuje výsledky výzkumu David Mencl, ředitel Ekonomických staveb.

Drtivá většina (98 procent) lidí si přeje svou nemovitost vlastnit, a to především rodinný dům (82 procent). Češi však nechtějí malé chaloupky, nejvíce z nás (34 procent) si přeje domov o velikosti 4+1. Obydlí 2+1 a menší potom preferuje pouze 9 procent.

Více o zahradách, tom, jak o tu svou vybrat a jako o ni pečovat čtěte více zde

Více než polovina dotázaných preferuje dům především kvůli většímu soukromí (56 procent) a zahradě (36 procent). Ti, kdo preferují život v bytě, si ho chválí naopak pro méně starostí spojených s jeho údržbou. Více než polovina Čechů preferujících byt by přitom změnila názor, kdyby s vlastnictvím domu odpadla starost o jeho údržbu.

Češi si dále přejí mít bydlení v přírodě nebo se zahradou (65 procent), velmi důležitá je pro ně také příhodná lokalita (49 procent) a občanská vybavenost okolí (43 procent). Dále jsou důležití sousedé (27 procent) a dojezdový čas do práce (34 procent), který hraje prim zejména u mladých do 29 let. Rodinný dům má ovšem v osobním vlastnictví pouze asi třetina Čechů.