Jsme národem chalupářů. Podoba chalup se ale mění

Dražba chalupy v Domažlicích

Dražba chalupy v Domažlicích Zdroj: Finanční správa

Dražba chalupy v Domažlicích
2
Fotogalerie

Kdo by neznal známý seriál? Opravdu jsou ale Češi takovými chalupáři? Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny ano. Chalupu či chatu vlastní každý pátý Čech a skoro 40 procent o chatě sní. Už ale nejde o klasické chatičky, na které jsme bývali zvyklí.

Letní sídla mění svou podobu i funkci. Snažíme se, aby chalupy byly plně vybavené a poskytovaly nám stejný komfort jako naše byty či domy. Třetina dotázaných používá chaty k dlouhodobým pobytům. Chceme být vybaveni internetem a další moderní technologie.

Dá se říct, že jsme tradičním národem chatařů. I přesto, že nyní už nejsme omezování a můžeme si cestovat za hranice, jak se nám zachce, na svou chatičku vyrážíme rádi. Vlastní chatu má 20 procent dotázaných a v polovině případů jde dokonce o objekty pro celoroční užívání.

Chceme určitý komfort

Dávno už nejde o dřevěné chatrče se suchým záchodem, určené pouze ke kratším pobytům. Když si pořizujeme druhé bydlení, chceme, aby bylo komfortní stejně jako náš stálý domov. Téměř 52 procent účastníků průzkumu chce na chalupě základní TV nabídku, dostačující mobilní signál pro připojení i internetu alespoň přes mobil.

Celkem 23 procent z nich by využilo i vysokorychlostní internet a wi-fi pro práci z domova. Při volbě chalupy zohledňujeme i vzdálenost od města a dopravní dostupnost. Spousta z nás totiž plánuje se na chalupu přestěhovat na stáří.

„Kromě toho, že jde majitelům chat a chalup o vlastní pohodlí, zajímají se také o to, co si o jejich obydlí myslí ostatní, na názoru druhých záleží polovině (50,7 procent) dotázaných. Rádi proto neustále své letní byty zvelebují a nebojí se pustit do úprav svépomocí, o své zručnosti jsou přesvědčeny více tři čtvrtiny (77,1 procent) respondentů a bez úplné pomoci odborníků si poradí až 25 procent z nich. Na vině je často nespokojenost s odvedenou prací řemeslníků či jejich flexibilitou, svou roli hraje také cena, která může být při najmutí řemeslnických služeb mnohonásobně vyšší,“ uvádí Raiffeisen stavební spořitelna.