Jsme národem mamánků

Matka, která si ráda povídá.

Matka, která si ráda povídá. Zdroj: iStock

..
2
Fotogalerie

Uhnízdění dospělých dětí u svých rodičů podle nás není dobré. Dítě by se v určitém věku mělo z rodného domu odstěhovat. V naší republice je to ale jinak. Mladí lidé u svých rodičů přetrvávají i když to není nutné. Ukázal to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny.

Přitom 45 procent dotázaných je přesvědčeno, že dospělé děti doma u svých rodičů „překážejí“. „Trend využívání takzvaných mamahotelů se bohužel za posledních zhruba deset let příliš nezměnil. Přibližně polovina dospělých dětí se stále nestydí využívat této pohodlné formy bydlení, a to i přes fakt, že jejich věk překročí hranici třiceti let,“ říká PhDr. Eva Štichová, klinická psycholožka nemocnice Na Františku.

Nejenom, že tyto přerostlé děti u svých rodičů překážejí, 57 procent dotázaných je přesvědčeno, že je ani nenapadne, aby se od rodičů odstěhovaly a postaraly se o své vlastní bydlení. „U mladých může hrát roli to, že pro osamostatnění se zkrátka nemají dostatek financí. Jestliže bydlí u rodičů, snáze se jim šetří na vlastní domácnost,“ doplňuje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Vnímání toho, zda nám vadí přítomnost dospělých dětí, se mění od místa, kde žijeme. Na Moravě je proti 42 procent lidí. V Praze je to více než polovina rodičů. Nejvíce proti takto sdílené domácnosti jsou lidé, kteří žijí sami. Mezi nimi je to 65 procent. Naproti tomu domácnosti, kde žijí více než tři členi, jsou k tomuto společnému bydlení méně kritičtí.