Nejrychleji pronajmete byt v Plzni a Praze. Každý sedmý zájemce je ale potenciální potížista

Pronájem bytu Praha

Pronájem bytu Praha

Nejrychleji pronajímají své nemovitosti majitelé bytů v Plzni. Nového nájemce naleznou průměrně již za 12,5 dne. Podobně jsou na tom také pronajímatelé v Praze či Liberci. Vyplývá to z interních statistik společnosti UlovDomov.cz, provozovatele inzertního portálu zaměřeného na pronájmy bytů a spolubydlení. Výhodnou pozici na realitním trhu mají také brněnští pronajímatelé, o jejichž byty je v Česku největší zájem. Na jeden inzerát se jim přihlásí až 12 uchazečů.

Zatím co ještě před dvěma lety trvalo majiteli nemovitosti pronajmout byt průměrně pětadvacet dní, dnes se tato doba výrazně zkrátila o téměř dva týdny. Například v Plzni trvá majiteli bytu nalézt nového nájemce pouhých 12,5 dne. Podobná situace panuje v Praze (13 dní) či Liberci (13,5 dne). Naopak trpělivější musejí být majitelé bytů v Olomouci (18 dní), Ostravě (17,5 dne) či v Brně (15 dní).

Zkrácení doby nalezení nového nájemce sebou však přináší i kratší dobu na jeho prověření. Provozovatelé webu UlovDomov.cz kteří zájemce o pronájem lustrují ve veřejných rejstřících ale upozorňují, že za loňský rok měl každý sedmý potenciální nájemce zkušenosti s exekucí nebo trvalé bydliště vedeno na obecním úřadě, což je riziko, které není radno při výběru nájemce podceňovat.

V ČR je evidována až pětina nájemních bytů (ČSÚ, 920 400 bytů), přičemž nejvíce se jich nachází v Praze, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Právě tyto tři lokality tvoří téměř polovinu celého nájemního trhu. Největší nabídka je přitom již tradičně v Praze. Dle statistik společnosti UlovDomov.cz zde majitelé bytů nabízejí k pronájmu průměrně 3 170 nemovitostí měsíčně. V Ostravě je to v porovnání s hlavním městem jen čtvrtina (810 nemovitostí), v Brně pak pětina (680 nemovitostí).

Tak či onak, chcete-li pořídit investiční byt, nejlepší lokality jsou Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec a Olomouc.