Nezapomeňte na zaplacení daně z nemovitostí, termín je do konce května

Složenky je třeba pečlivě sledovat. Vyhnete se tak případným problémům.

Složenky je třeba pečlivě sledovat. Vyhnete se tak případným problémům. Zdroj: Profimedia.cz

Daň musí být ve většině případů uhrazena do 31. května. Kdo platí více jak pět tisíc korun, může částku rozdělit a druhou polovinu zaplatit do konce listopadu. Zemědělci a chovatelé ryb mají termín do 31. srpna a do 30. listopadu.

„Právnické osoby obdrží informaci o daňové povinnosti do datových schránek. Fyzické osoby obdrží bezplatnou daňovou složenku do poštovních schránek. Kdo se přihlásil k rozesílce e-mailem, dostane všechny potřebné informace k placení daně do své e-mailové schránky,“ říká Jana Melicharová ze společnosti Kodap.

Na pozoru by se měli mít ti, kteří si nemovitost pořídili v loňském roce. „V případě, že jim nepřijde informace k platbě daně do datové schránky, v podobě složenky či na e-mail, pravděpodobně zapomněli do konce ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. V takovém případě je nutné přiznání podat co nejdříve a počítat se sankcemi,“ vysvětluje Melicharová a dále uvádí: „Pokud jste na daňové přiznání nezapomněli a informace vám přesto nedorazila, je nutné se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází.“

Pokud se s placením daně opozdíte, můžete bez sankce uhradit daň do 6. června, tedy během dalších čtyř pracovních dní. Poté už ale nabíhají úroky z prodlení.