Přes Airbnb se za poslední rok ubytoval v Česku téměř milion turistů

...

... Zdroj: Shutterstock

Prostřednictvím Airbnb se od loňského do letošního září ubytovalo v Česku 908 000 hostů, což je o 64 procent meziročně víc. V průměru je nabízená nemovitost obsazena 38 nocí ročně. V ČR je 10 400 hostitelů, jejichž průměrný roční výdělek za poskytování služby je 51 000 korun. Celkově si hostitelé v ČR za poslední rok vydělali 1,7 miliardy korun. V rozhovoru s ČTK to řekla manažerka Airbnb Sofia Gkiousou.

V samotné Praze se za posledních 12 měsíců přes tuto aplikaci ubytovalo 808 500 hostů. Nabízením krátkodobého ubytování si přivydělává v metropoli 7200 lidí.

Trh sdílených služeb čeká v Česku zřejmě regulace. Airbnb podle Gkiousou již vedla první jednání se zástupci vlády, krajů i Prahy. "Chceme spolupracovat s českou vládou na stanovení jasných podmínek, které rozliší mezi místními sdílícími své domovy pro přivýdělek, a profesionálními hostiteli, kteří Airbnb pojímají jako business," uvedla Gkiousou. Dodala, že Airbnb nyní neposkytuje finančním úřadům v ČR žádné informace například ohledně příjmů hostitelů či dalších osobních údajů.

Airbnb tvrdí, že sdílené ubytování za posledních 12 měsíců přineslo české ekonomice 3,9 miliardy korun. Částka zahrnuje především příjem hostitelů a další výdaje hostů. Většina (69 procent) ubytovaných turistů přijela z Evropy, nejvíce z Německa (14 pct). Turisté ze severní Ameriky tvoří 15 procent ubytovaných hostů přes Airbnb, z Asie osm procent a z Austrálie tři procenta.

"Vidíme obrovský růst počtu hostů v regionech mimo Prahu. Mimo hlavní město je růst dvojnásobný v porovnání s nárůsty v Praze," řekla Gkiousou. V regionech se v posledních 12 měsících ubytovalo meziročně o 132 procent víc hostů, zatímco v Praze o 58 procent víc, dodala. V zahraničí se ubytovalo přes Airbnb 373 000 Čechů.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle exeprtních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Kritici aplikacím na krátkodobý pronájem bytů vytýkají, že i kvůli nim rostou ceny nemovitostí či nájmů a vylidňují se města, hlavně v centrech. Pražský radní pro bydlení Radek Lacko (ANO) nedávno uvedl, že pronajímání bytů přes Airbnb zatěžuje ostatní uživatele, vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitostí. Negativními projevy kromě hluku v nočních hodinách je zvýšení nákladů na úklid a osvětlení společných prostor či provoz výtahu. Tyto náklady pak musí uhradit rezidenti.