Průzkum: Češi jsou stále národem chalupářů. Když chalupu nevlastní, alespoň o ní sní

Dražba chalupy v Domažlicích

Dražba chalupy v Domažlicích Zdroj: Finanční správa

Prostě a jednoduše jsme národem chalupářů a s láskou pečujeme o své chaty a záhonky. Více než pětina Čechů vyráží z městského ruchu do přírody. Dalších 41 procent lidí si plánuje chatu pořídit. Vyplynulo to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

„S trochou nadsázky lze říci, že jednou z prvních českých „chalup“ je hrad Karlštejn, který si Karel IV. nechal postavit jako své odpočinkové sídlo přímo nad Berounkou. S rozvojem urbanizace a masivnějším stěhováním lidí do měst pak vznikala potřeba občas uniknout zpátky do přírody, která století od století stále narůstala. Chalupářství pak zažilo své žně zejména ve 20. století a Češi v této tradici pokračují dodnes,“ uvádí zpráva Raiffeisen stavební spořitelny.

Většinou máme chaty jako sezónní rekreační objekty, využíváme je tedy především v létě. Z těchto 20 procent Čechů, kteří chatu mají, ji má 8 procent zařízenou tak, že ji může obývat celoročně. Většinou jde o seniory a Pražany. Naopak lidé z Moravy často žádnou chalupu nemají a ani ji nechtějí. Což je poměrně logické, protože velká část z nich má rodinné domy se zahradou.

Pro 41 procent respondentů je vlastní chata snem. Ve většině případů jde o lidi mezi 30 až 44 lety, kteří ještě nejsou tak finančně zajištěni, aby si mohli takový objekt koupit. Naproti tomu lidé ve věku mezi 45 do 59 lety už po chalupě netouží, jelikož si uvědomují, že s tím je spojena spousta práce.

„V průzkumu se nám potvrdilo to, co se již řadu desetiletí traduje – Češi jsou opravdu národem chalupářů. Mnoho lidí rekreační objekty považuje za ideální kompromis mezi tím, když chtějí žít a pracovat ve městě, ale zároveň chtějí mít své zázemí i mimo dosah rušné civilizace,“ uvedla Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.