Průzkum: Mladým se nechce od rodičů. Důvodem jsou především finance

bydlení

bydlení Zdroj: profimedia.cz

I poté, co si začnou vydělávat, hned „nevylétnou z hnízda“. Jak zjistil průzkum Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS), 87 procent Čechů si myslí, že se tak děje z finančních důvodů. Mladí jednoduše ještě setrvávají, dokud si nenašetří něco do začátku, aby si mohli pořídit vlastní bydlení.

Jak ukázal průzkum RSTS, 9 z 10 dotazovaných si na základě vlastní zkušenosti myslí, že vlastní bydlení je pro mladé, kteří zrovna dokončili školu, finančně příliš náročné. Jednodušší je proto zůstat bydlet u rodičů. Shodnou se na tom lidé napříč pohlavím i úrovní vzdělání. S tím, že se bydlením s rodiči především šetří peníze, souhlasí celých 86 procent respondentů ve věku do 29 let.

„S otázkou společného bydlení „odrostlých“ dětí s rodiči souvisí to, jak nastavit podílení se na nákladech domácnosti. Respondenti průzkumu se z 93 procent kloní k názoru, že pokud si potomek již vydělává, měl by za bydlení zčásti platit a nenechávat veškerou zodpovědnost pouze na rodičích,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Toto přesvědčení zásadně neovlivňuje ani celkový příjem domácnosti. O správnosti přispívat rodičům nepochybuje 90,7 procent lidí s příjmem domácnosti do 20 000 korun, a ani 88,9 procent těch respondentů, kteří žijí v domácnosti s příjmem nad 40 000 korun.