Rezervační poplatek realitce: Kdy máte právo žádat jej zpět?

Zdroj: J&T Real Estate

Developerský projekt Unicity v Plzni, který má mimo jiné vytvořit bydlení pro studenty.
4
Fotogalerie

Není neobvyklé, že si realitní kancelář nechá rezervační poplatek, i když na to nemá nárok. Kdy ale máme právo od realitky tento poplatek žádat zpět? Zjednodušeně řečeno je to tehdy, když prostě nedojde k prodeji – například vám není poskytnuta hypotéka.

Přečtěte si, co podepisujete. Je potřeba si pohlídat, zda podepisujete pouze rezervační smlouvu, anebo se již zavazujete ke koupi nemovitosti. Rozhodně rezervační smlouvu nepodepisujte hned na první prohlídce nemovitosti.

V rezervační smlouvě musí být napsáno, co se s rezervačním poplatkem stane, pokud z nějakého důvodu nebudete moct nemovitost koupit. Jestliže to tam není, realitka si poplatek nesmí nechat. A je jedno, jestli k prodeji nemovitosti došlo či nikoliv. Realitce poplatek připadne pouze tehdy, když je podepsána kupní smlouva. Správné znění rezervační smlouvy si opravdu pohlídejte.

Málokdy je totiž hned první návrh správný. Je dobré si zajistit, že můžete odejít bez sankcí, když například nedostanete hypotéku. Ve smlouvě by také mělo být uvedeno, že dojde ke vrácení rezervačního poplatku v situaci, kdy si prodej rozmyslí prodávající. Rezervační smlouva by měla být trojstranná – tedy měla by zavazovat i prodávajícího. Ne jen vás a realitní kancelář.

„Osud rezervačního poplatku by měl být v prvé řadě jasně a srozumitelně ujednán v rezervační smlouvě. Pokud se tak nestane, nesmí si ho realitní kancelář ponechat,“ vysvětluje právník Petr Novák.

„V rezervačních smlouvách je často sjednáno, že rezervační poplatek se vztahuje k ujednání o smluvní pokutě. Realitní kanceláře si tak rezervační poplatek ponechávají ve chvíli, kdy z nějakého důvodu kupující nebo budoucí pronajímatel od rezervační smlouvy odstoupí a nedojde k podpisu smlouvy o koupi či pronájmu nemovitosti. Na takovéto jednání však realitní kancelář ve většině případů nemá nárok a je povinna rezervační poplatek vrátit. I když tento bod mnoho rezervačních smluv obsahuje, dle zákona ve většině případů není platný a ze strany realitní kanceláře by mělo dojít k vrácení rezervačního poplatku,“ vysvětluje Eva Jurčíková ze společnosti Vaše nároky.

Pokud ale podepíšete s realitní kanceláří, respektive prodávajícím, kupní smlouvu, rezervační poplatek je její.

Úschova rezervačního poplatku

I když bude realitka nejspíše protestovat, neposílejte rezervační poplatek na její účet. Mnohdy s těmito penězi realitka již pracuje a na to nemá nárok, protože jí ještě v podstatě nenáleží (pokud ještě nedošlo k prodeji).

O posílání kupní ceny nemovitosti na účet realitky to platí dvojnásob. Přepsání v katastru nemovitostí může trvat měsíc a do té doby by peníze ležely na účtu realitky. Může se stát cokoliv, realitka zkrachuje, bude na ni vypsáno exekuční řízení nebo jednoduše vaše peníze zpronevěří. A miliony zmizí v nedohlednu.

Kam tedy tyto peníze na mezičas přepisu v katastru uložit? Rozhodně buď k notáři, advokátovi nebo do banky. Sice si trochu připlatíte, ale vaše peníze budou více v bezpečí – jsou profesně regulovaní státem, peníze budou na samostatném účtu, jsou pojištěni proti chybám a odpovědnosti za škody.

Nejvíce v bezpečí však budou vaše peníze v bance. Jednoduše nejde o soukromou osobu, nemělo by tedy dojít ke zpronevěře. Dalším plusem je v tomto případě pojištění proti krachu. Tato úschova ale může vyjít dráž než advokátní či notářská.

Realitka nemůže přijmout rezervační poplatek i provizi

Asi málokdo ví, že realitka smí přijmout pouze jednu odměnu. Tedy buď provizi z prodeje, nebo rezervační poplatek.

„Ze zákona není možné, aby zprostředkovatel ve stejné věci vykonával činnost pro dvě osoby najednou. Realitní kanceláři tedy může náležet buď rezervační poplatek, nebo provize od prodávajícího za zprostředkování služeb. Protiprávní jednání tedy nastává ve chvíli, kdy si realitní kancelář nechá zaplatit od prodávajícího a zároveň i inkasuje poplatek od kupujícího,“ uzavírá Eva Jurčíková.