Topná sezóna ťuká na dveře. Je nejvyšší čas na kontrolu kotle a radiátorů

Plynový kotel (ilustrační foto)

Plynový kotel (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Radiátor je velmi viditelný prvek bytu, měli bychom proto dbát o jeho vzhled.
Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.
3
Fotogalerie

O konci léta chce slyšet jen málokdo. Zvlášť majitelé rodinných domů a bytů by ale měli odhodit zábrany a pustit se do přípravy otopné soustavy na novou sezónu. Ta většinou začíná už v polovině září.

Již před přitápěním, je na místě jistota, že kotel i radiátory jsou v pořádku. Konec srpna nebo začátek září je proto ideální na kontrolu otopné soustavy. Ta má svá pravidla a ustálené postupy. „Určitě se vyplatí zaměřit se na odbornou kontrolu kotlů a prohlídku radiátorů, zda nerezaví a nekape z nich voda,“ uvádí Václav Budín ze společnosti E.on Energie.

Kontrolu si zaslouží i tlak a těsnost otopné soustavy. Manometr měřící tlak v otopné soustavě by měl ukazovat obvyklou hodnotu. V případě zjištění jakékoli netěsnosti nebo pokles tlaku, je nutné zjednat odbornou opravu.

Pozor na radiátory

Když jsou radiátory zavzdušněné, je na místě je odvzdušnit ještě před tím, než se poprvé rozehřejí. „Pokud se otopná soustava zavzdušňuje často, je nutné zjistit, proč. Spolu s tím doporučuji i kontrolu tlaku v expanzní nádobě. Nedostatečný tlak v expanzní nádobě totiž vede k častému poklesu tlaku v topném systému. To se obvykle řeší dopuštěním topné vody, čímž se v systému opět zvyšuje obsah plynů,“ vysvětluje Jan Truxa ze společnosti EkoWatt.

Důležitá je také kontrola funkčnosti pojistných ventilů, filtrů, oběhových čerpadel, třícestných ventilů a dalších armatur. „Péči vyžadují také termoregulační ventily či kohouty na jednotlivých topných tělesech. Obecně je v létě je vhodné občas kohouty uzavřít a potom je zase otevřít, nebo je rozhýbat. Tím zamezíme usazování vodního kamene,“ dodává Jan Truxa.

Přizvěte odborníky

Na sklonku léta je také vhodná doba pro naplánování různých revizí a kontrol vlastního zdroje tepla nebo spalinové cesty. Důležitá je zejména revize a seřízení plynového kotle. Zvýší se tím nejen bezpečnost při provozu, ale zlepší se i spalování, čímž se sníží spotřeba paliva.

„Lidé by neměli zapomínat ani na povinnou kontrolu spalinové cesty, která má velký vliv na správné a bezpečné fungování kotlů. Pokud na otopnou soustavu během léta zapomenou a nechají vše až na poslední chvíli, může se snadno stát, že už neseženou dostatečně kvalitní techniky a kominíky, kteří jsou před začátkem topné sezóny vytíženi,“ říká Václav Budín.