Vlastní bydlení zůstává pro spoustu Čechů jen nesplnitelným snem

Bydlíte v nájmu? Tak pozor!

Bydlíte v nájmu? Tak pozor! Zdroj: profimedia.cz

O vlastním bydlení sníme, ale skoro polovina z nás nevěří, že se jim tento sen vyplní. Jednoduše si pořízení domu nebo bytu nebude moct dovolit. Podle mezinárodního průzkumu ING Bank, který zjišťoval pohled takřka 15 000 lidí z 15 zemí na bydlení „ve vlastním“ a v pronájmu, tento názor sdílí 43 procent dotázaných. Evropané jsou ještě skeptičtější. Možnost nákupu nemovitosti vylučuje 48 procent z nich.

Je jasné, že pokud bychom mohli volit, jednoznačně bychom upřednostnili vlastní bydlení a ne nájem. 60 procent lidí z 12 evropských zemí uvedlo, že nájem, ve kterém žijí, by rádi vlastnili. V opačném případě, tedy výměnu vlastního za pronájem by volilo jen 11 procent Evropanů. Lidé, kteří jsou majiteli bytu či domu, kde žijí, jsou se svým bydlením také častěji spokojeni (78 procent) než nájemci (59 procent).

V České republice jsme vlastnictví bytů, kde žijeme nadprůměrně nakloněni. Pro 79 procent z dotázaných je nákup nemovitosti dobrým krokem pro zhodnocení peněz. V evropském průměru stejný názor zastává 68 procent respondentů. V Německu dokonce jen 66 procent. Pro nás, Čechy, je vlastnit nemovitost jakýmsi znakem prestiže, úspěchu (67 procent). Stejný postoj mělo 61 procent německých respondentů a pouze 45 procent dotázaných Nizozemců.

„Češi jsou velmi spořiví, stejně jako Němci, a nemají rádi přílišný risk. Pokud ale chtějí své volné peníze dlouhodobě zhodnotit, pak je vhodné je investovat do podílových fondů či právě do nemovitostí,“ komentuje výsledky průzkumu Isold Heemstra, generální ředitel ING Bank Česká republika.

S bydlením jsme přesto spokojeni

Přesto, že mnoho Čechů nedosáhne na vlastní byt či dům, jsou se svým bydlením spokojeni (73 procent). V evropském průměru je to 70 procent dotázaných. Méně spokojení než Češi jsou přitom se svým bydlením Němci (66 procent respondentů).