Vytápění plynem: Jaké ceníky chystají dodavatelé na rok 2018?

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Topná sezóna je v plném proudu
2
Fotogalerie

Zemním plynem vytápí v České republice kolem 1,5 milionů domácností. Mají se v nadcházející topné sezóně obávat zdražení?

Když se podíváme na vývoj cen na energetické burze, tak v případě elektřiny je zřejmé, že optimistické období zlevňování a výhodných cen je minulostí. Elektřina na energetických burzách letos zdražila, což se pravděpodobně promítne zejména do nabídek dodavatelů pro nové zákazníky. V případě zemního plynu se ale zákazníci navýšení ceny obávat nemusí. Shodují se na tom analytici, kterým zatím opatrně přikyvují i dodavatelé.

Cena plynu? Rozhodne regulátor i marže

Zda zemní plyn pro další období zdraží, nebo zlevní, záleží na celé řadě faktorů. Na tomto místě je nutné připomenout, že ceníky plynu se skládají z více částí. Zhruba 70 procent tvoří obchodní složka zemního plynu, která je v kompetenci dodavatelů. Zbytek zahrnuje regulované poplatky, například za distribuci, jež každý rok vyhlašuje Energetický regulační úřad.

Ceny zemního plynu na energetických burzách, kde komoditu nakupují dodavatelé, jsou dlouhodobě stabilní a podle Jana Schindlera, analytika kalkulátoru na portále Tzb-info.cz, je stabilní i jejich výhled na následující tři roky. „Nabídka plynu ale již neláme rekordy v poklesu cen a zákazníci se budou muset pro příští kontrakty spokojit s vyšší cenou než v minulosti. Ceny plynu i elektřiny může prodražit cenové rozhodnutí regulátora,“ upozorňuje.

Podobného názoru jsou i další námi oslovení analytici. „Ceny zemního plynu na komoditních burzách vzrostly jen mírně a podle mého mínění má většina dodavatelů dostatečnou rezervu v obchodní marži, aby udržela konečné ceny na stávající úrovni,“ dodává Jiří Gavor, analytiky a jednatel společnosti ENA.

Zdražování stávajícím zákazníkům se podle analytiků bude většina dodavatelů bránit především proto, že energetický zákon v případě navýšení cen umožňuje spotřebitelům odejít od dodavatele ve zkrácené lhůtě. A to bez ohledu na to, zda mají smlouvu se závazkem, například na dobu dvou nebo tří let.

Dodavatelé: cenu plynu nebude nutné měnit

Také podle vyjádření některých dodavatelů, zatím spíše opatrného, se domácnosti, které vytápí plynem, nemusí zdražování obávat. „Ceny ročního pásma dodávky plynu na rok 2018 dosáhly svého minima v roce 2016, kdy cena činila 13,62 euro za megawatthodinu, tedy 433 korun. V roce 2017 byla tato minimální cena o 2,29 euro vyšší, ale stále ještě byla 15,91 euro za megawatthodinu.

Ceny plynu vzrostly na začátku roku 2017, ale v současné době se pohybují kolem 17 až 18 euro za megawatthodinu, což je stále ještě poměrně nízká cena,“ komentuje vývoj ceny zemního plynu na burzách Jiří Vastl ze společnosti E.ON Energie, a.s.

Tyto cenové nárůsty mají vliv na ceny pro větší odběratele, pokud nemají uzavřenou smlouvu, která by jim cenu fixovala. „Co se týká maloodběratelů, například domácností, nárůst ceny není nijak dramatický, domníváme se, že cenu pro maloodběratele nebude nutné měnit,“ dodává Jiří Vastl.

Svou roli hraje i počasí a politika

Na cenu obchodní složky zemního plynu působí celá řada faktorů. Jedním z nich je například i počasí. „Pokud se budou teploty vyvíjet kolem průměrných teplot pro dané dny, nemělo by dojít k cenovým výkyvům. Výkyvy v cenách způsobuje déletrvající mrazivé počasí a z krátkodobých trhů se výkyv cen promítne i do cen dlouhodobých. K takovým situacím dochází zpravidla v lednu a v únoru a to by vyvolalo změny cen zemního plynu až na příští topné období,“ upřesňuje Jiří Vastl.

Kromě počasí rozhodují i nákupní strategie dodavatelů, výše jejich marže nebo politická rozhodnutí. „Cena zemního plynu, jakožto fosilního paliva, závisí do značné míry na politické vůli. Evropský parlament postupně přijímá takzvaný energetický balíček, který má garantovat rovněž bezpečnost dodávek. Možná taky proto tržní hodnota zemního plynu nijak zásadně nestoupá, někteří dodavatelé naopak již oznámili, že pro rok 2018 domácnostem zlevní,“ uzavírá analytik Petr Woff z portálu KupníSíla.cz.