Život v nájmu pro nás není atraktivní. To se však začíná měnit

Inspirace do kuchyně

Inspirace do kuchyně Zdroj: IKEA

Podíl domácností žijících v nájmu není v současné době nijak vysoký. Zatímco v západní Evropě, zejména v Rakousku a Německu, v něm bydlí až polovina domácností, v tuzemsku pouhých 21 %.

Lidé upřednostnili pořízení bytu do osobního vlastnictví především kvůli stavu realitního trhu v posledních letech a zdražování nájmů po roce 2013.

Situace se však může začít pozvolna měnit kvůli změnám pravidel poskytování hypoték a současnému zdražování bytů. „Dostupnost hypotečního financování pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva se začíná omezovat. Ty proto musí hledat jiný způsob, jak si zajistit bydlení, a nájem se pro ně stává jedinou alternativou. Koupě vlastního bytu totiž přestává být pro mnohé zájemce za aktuálního stavu finančně únosná,“ vysvětluje Denisa Višňovská, partner realitní kanceláře Lexxus.

Podle ní proto pozvolna narůstající oblibu nájmů nezastaví ani zvyšující se ceny nájemného, které vzrostly v pražských bytech průměrně o 7 %.

V případě nedostatku vhodných nemovitostí k dlouhodobému pronájmu se však lidé začnou více zajímat o koupi vlastního bydlení v bezprostředním sousedství metropole – tedy ve Středočeském kraji.