Otevřené bankovnictví se blíží, klienti si ale na nové funkce počkají

Otevřené bankovnictví

Otevřené bankovnictví Zdroj: profimedia.cz

České banky se připravují na příchod nové regulace PSD2 o platebních službách, jež v lednu vstoupí v platnost. Ta má klientům přinést možnost obsluhovat přes jeden portál více kont. Na spuštění těchto funkcí v ostrém provozu si ale ještě několik měsíců počkají.

Česká spořitelna plánuje plnohodnotný update svých služeb v květnu, vyvijí dokonce svou vlastní mobilní peněženku. 

Na úpravu právního řádu se připravuje také konkurence, ani ona ale nenasadí všechny novinky hned v lednu. "PSD2 vnímáme jako příležitost nabídnout klientům lepší služby a posunout je blíže k nim," řekl Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB. Harmonogram, kdy by firma své nové služby spustila, ale neupřesnila. Programový manažer ČSOB Jan Blažek však již dříve uvedl, že regulaci vnímá jako nedokončenou ze strany EU a očekává další kroky k jasnému nastavení veškerých procesů. "Největší riziko vidím v nemožnosti predikovat chování trhu a klientů právě díky nejasnostem v samotné regulaci," dodal Blažek.

Pokud jde o samotné zpřístupnění dat klientů bank třetím stranám, v tom finanční ústavy problém nevídí. "Třetím stranám budeme poskytovat data v rozsahu stejném, v jakém klient vidí informace v internetovém bankovnictví," uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Spolupráci s nimi pak hodlá banka, stejně v první polovině roku 2018.

Díky otevřenému bankovnictví může mít klient několik účtů z různých bank spojených v jednom. Bankovní domy díky tomu již vymýšlejí aplikace, které by měly korespondovat s novou regulací. "Na rozdíl od "věrozvěstů' s velkými očekáváními od začátku platnosti PSD2, náš pohled je střízlivější a v krátkodobém horizontu neočekáváme přelomové změny," říká mluvčí mBank Pavel Vlček. "Nové funkce a aplikace jsou ve fázi úvah, počítáme spíše s rokem 2019," dodal Vlček.

Nový právní rámec Evropské unie PSD 2 (Payment Services Directive) byl schválen 13. ledna 2016 a po dvou letech vstoupí v platnost. Bankovní domy tak měly zhruba dva roky na přípravu všech nezbytných procedur a realizaci změn. 

"PSD2 jednodušše řečeno zavádí jednotný a integrovaný trh finančních služeb pomocí regulace a standardizace bankovních služeb a fintech společností. Ukládá povinnost bankám zveřejnit své služby (ne všechny) třetím stranám, tak aby se odstranily bariery této integrace," říká Zdeněk Přibyl, šéf poradenské společnosti Capgemini. "PSD2 urychlí a standardizuje spolupráci mezi bankami a fintech společnostmi ve prospěch klienta," doplňuje.