Benzin i nafta v Česku za uplynulý týden mírně zdražily

Pohonné hmoty dál zdražují

Pohonné hmoty dál zdražují Zdroj: Profimedia.cz

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku za uplynulý týden mírně zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla o pět haléřů na 30,26 koruny za litr, u nafty vzrostla o šest haléřů na 29,31 koruny za litr. Vyplývá to ze středečních údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

 

Podle analytiků, které ČTK oslovila, bude podobný trend pokračovat. „Cena ropy Brent se vyšplhala nad 60 dolarů za barel. Pro motoristy je naopak příznivé postupné zhodnocování koruny. Pokud by kurz amerického dolaru vůči české koruně byl na úrovni z počátku roku, tak by pohonné hmoty byly dražší minimálně o 1,3 koruny na litr,“ uvedl analytik Finlord Boris Tomčiak.

V dolarech jsou pohonné hmoty obchodovány na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím levnější mohou být benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic.

„Ceny pohonných hmot budou s určitým malým zpožděním jednoho až dvou týdnů mírně růst řádově o několik haléřů týdně,“ uvedl analytik BH Securities Martin Vlček. Také podle něj ovlivní růst cen kurz koruny. „Pomoci by mohlo dnešní velmi pravděpodobné zvednutí sazeb ČNB, které by korunu mohlo mírně posílit a růst cen pohonných hmot ztlumit,“ dodal.

Ceny postupně rostou od konce července, kdy byly letos nejnižší. Litr Naturalu 95 tehdy stál v průměru zhruba 29,50 koruny, nafty méně než 28,40 koruny. Nejvyšší ceny byly letos na začátku března, kdy se litr benzinu prodával průměrně za 31,34 koruny a litr nafty za 30,56 koruny.

Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy může do konce roku stoupnout průměrná cena benzinu v Česku na 31 korun za litr. Nafta podle něj zakončí rok na 30,20 koruny za litr. „Důvod je vlastně jen jeden. Nabídka ropy na světovém trhu se povážlivě snižuje. Klíčoví ropní těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem se na jednání kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) tento měsíc podle všeho dohodnou na dalším prodloužení trvání režimu omezené těžby ropy. Jejich taktika zvláště v posledních týdnech slaví úspěch a daří se jim citelně navyšovat ceny ropy,“ dodal.

Benzin i nafta jsou nejdražší na Vysočině a v Praze. Natural 95 stojí průměrně v obou krajích shodně 30,85 koruny za litr, naftu kupují motoristé na Vysočině v průměru za 30,11 koruny za litr a v hlavním městě za 29,95 koruny za litr.

Nejméně si čerpací stanice účtují za benzin v Ústeckém kraji, průměrně 29,86 koruny za litr. Pod 30 korunami je cena Naturalu 95 ještě v Jihočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Nejlevnější diesel zůstal s průměrnou cenou 28,86 koruny za litr v Královéhradeckém kraji.