Ceny nafty a benzinu i nadále míří vzhůru

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

Průměrné ceny pohonných hmot v České republice nadále rostou. Benzin Natural 95 od minulého týdne zdražil o 15 haléřů na 31,18 koruny za litr. Průměrná cena nafty stoupla o 18 haléřů na 30,21 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Paliva v Česku zdražují již pátý týden v řadě.

Nejvyšší ceny platí motoristé v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 32,09 koruny, stejné množství nafty na 31,11 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena benzinu přes 32 korun nedostala, a také diesel nikde jinde nestojí více než 31 korun.

Naopak nejlevněji se tankuje na jihu Čech. Průměrná cena benzinu v Jihočeském kraji je 30,72 koruny za litr, nafta vyjde na 29,69 koruny. Méně než 30 korun zaplatí za litr nafty ještě v Ústeckém, Královéhradeckém, Libereckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

„V uplynulém týdnu cena ropy vzrostla o tři procenta. K tomu navíc koruna oslabila vůči dolaru téměř o dvě procenta. Souběh těchto okolností výrazně prodražuje vstupní náklady na výrobu pohonných hmot,“ zdůvodnil analytik BH Securities Štěpán Křeček očekávaný růst cen i v příštím týdnu. Cena ropy podle něj roste kvůli omezené nabídce na světových trzích, dolar posiluje v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb v USA.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává, že do léta by nejprodávanější druhy pohonných hmot mohly zdražit až o 50 haléřů. Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je prostor k růstu cen ještě mnohem větší. „Ropa se prodávala za 75 dolarů za barel naposledy v listopadu 2014. Tehdy stál litr benzinu průměrně 35,20 koruny. Koruna vůči dolaru byla tehdy o něco slabší. Silnější koruna působí ve prospěch nižších cen pohonných hmot. I tak ovšem při setrvání současných cen ropy nelze vyloučit růst cen benzinu až do pásma 34,50 až 34,70 koruny za litr,“ dodal Kovanda.

Pohonné hmoty v Česku zlevňovaly zhruba od poloviny února až do druhé poloviny března, kdy se dostaly nejníže za víc než čtyři měsíce. Poté začaly ceny opět stoupat.