Cestovní kanceláře čekají silnou letní sezonu. Čechy láká Řecko

Vítejte na ostrově Kárpathos

Vítejte na ostrově Kárpathos Zdroj: Jiří Páleníček

Nezničené pobřeží v okolí přístavu Diaifani poskytuje útočiště vzácným tuleňům středomořským.
Řecko (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Cestovní kanceláře čekají silnou letní sezonu. Prodej zájezdů by se mohl meziročně zvýšit až o pětinu. Jedničkou v leteckých zájezdech je Řecko. V rámci předprodejů CK letos prodaly polovinu nabízené kapacity. Výrazně letos vzrostla poptávka po all inclusive dovolených. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

„Letošní rok je zájem o leteckou dovolenou v zahraničí opravdu mimořádný a některé indikátory naznačují, že by mohl být ve svém závěru rekordní,“ uvedl mluvčí CK Blue Style Václav Nekvapil.

Ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek očekává nárůst českého trhu s letními dovolenými o pětinu. „Letos Češi cestují daleko více než v loňském roce a předpokládáme, že trh poroste zhruba o 20 procent,“ uvedl Jelínek. Obavy lidí z možných teroristických útoků v turistických destinacích podle něj opadly.

Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného budou v létě prodeje lepší meziročně o deset až 20 procent. Za pozitivním trendem je podle něj dobrá ekonomická situace. „Část lidí také loni dovolenou odložila a letos chce jet,“ dodal ředitel.

Více než dvě třetiny českých turistů podle CK Fischer volí sedmidenní pobyty s all inclusive. Téměř polovina klientů jede do čtyřhvězdičkového hotelu a každá třetí rodina požaduje tzv. klubové hotely s animátory a bohatým doprovodným programem pro děti.

Silné předprodeje dovolených se letos podepíšou na podstatně nižší nabídce zájezdů prodávaných v létě „na poslední chvíli“. „Vzhledem k dosavadním silným prodejům očekáváme, že nabídka last minute zájezdů do některých destinací bude výrazně omezená, a to především v hlavní sezoně, tj. o prázdninách,“ dodal Šatný. Jedná se podle něj především o ty země, které Čechy lákají nejvíce, tj. Řecko, Bulharsko či Španělsko.

Podle analýzy brokerské společnosti TopForex a Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) se posílení koruny od konce intervencí ČNB v dubnu zatím v korunových cenách last minute zájezdů neprojevilo. Koruna zpevnila dosud o 2,5 procenta vůči euru. Katalogové ceny zájezdů do Středomoří na letošní léto jsou i tak v průměru o 12 procent meziročně nižší. Nejvíce klesly ceny zájezdů do Turecka a Řecka.

„Dlouhodobým faktorem poklesu cen klasických zájezdů je i nová konkurence v podobě sdílené ekonomiky. Platformy typu Airbnb přivádějí širší veřejnost k chuti cestovat po vlastní ose,“ uvedl ředitel výzkumu CETA Aleš Rod.

Celkem loni do zahraničí na více než tři dny vyrazilo 4,3 milionů Čechů, přičemž na dovolené strávili v průměru 8,2 dne. Díky rostoucí kupní síle vzrostly průměrné výdaje na dovolenou o devět procent na 13.627 korun. Nejnavštěvovanější destinací bylo Chorvatsko, kam vycestovalo 828 000 Čechů. Ochotu Čechů cestovat by letos mohla zvýšit i posilující koruna, která může zlevnit část „last minute“ zájezdů a zimní exotické dovolené.

Celkový objem ročních tržeb z výjezdového cestovního ruchu činí v ČR zhruba 45 miliard korun, z toho prodej zájezdů téměř 30 miliard korun, prodej ubytování a dopravy 10,2 miliardy a ostatních služeb 4,6 miliardy korun.