ČOI kontroluje prodejce v zimních střediscích. Jak obchodníci dopadli?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istock.com

Česká obchodní inspekce průběžně kontroluje dodržování právních předpisů v horských střediscích. Inspektoři uskutečnili zatím 75 kontrol a porušení zákona zaznamenali ve 20 případech. 

 

Česká obchodní inspekce se pravidelně věnuje monitoringu kvality prodeje zboží a služeb v turisticky zajímavých lokalitách. V období zimní turistické sezóny se zaměřuje na půjčovny, občerstvení, restaurace nebo provozovatele vleků. 

Kontroly cílí na poctivost prodeje, dodržování deklarované hmotnosti nabízených pokrmů a objemu nápojů a zákazu používání nekalých obchodních praktik. Dále pak třeba na to, jakým způsobem je spotřebitel seznámen s cenou. ČOI sleduje také měřidla na měření objemu a hmotnosti prodávaných nápojů a jídel. 

"Inspektoři ČOI zatím provedli 75 kontrol. Porušení právních předpisů zjistili ve 20 případech. Celkem uložili 13 pokut ve výši 22 000 korun. Například v některých moravských zimních střediscích prodávající používali váhy bez platného úředního ověření nebo nedodržovali deklarovanou hmotnost porce pokrmu, kdy při kontrole provedené v penzionu, obchodník prodal místo 200 gramů smažených bramborových hranolků pouze 180 gramů. V této lokalitě se také inspektoři setkali s tím, že prodávající v potravinách zdravé výživy účtoval nákup o 40 korun vyšší v neprospěch spotřebitele," uvádí zpráva ČOI.