Dobré zprávy vespolek: vláda plánuje snižování DPH, ulevit chce i drobným podnikatelům

Pivo

Pivo Zdroj: Aleš Pospíšil

Hospoda
Hospoda
Pivo
Pivo na stojáka
Pivo Duff
10
Fotogalerie

Vláda, která zdraží pivo, padne, pravil Švejk. Pokud padne vláda Andreje Babiše, kvůli zdražování piva to nebude. Novela zákona o DPH má totiž pivo naopak zlevnit. A nejen pivo, zlevnit mají i některé služby, vodné a stočné. Místo 21 procent DPH má sazba u vybraných komodit klesnout zhruba na polovinu. Počítá se i s novinkami v oblasti EET.

Daňové inkaso roste, tím se otevírá prostor pro snižování daní prostému lidu. Od roku 2019 by měla být zrušena tzv. superhrubá mzda, což by znamenalo automatický růst mezd pro všechny zaměstnance v řádech stovek korun měsíčně.

Ministerstvo financí aktuálně přišlo s novelou zákona o DPH, která by v případě, že bude schválena, přeřadila některé komodity ze základní jednadvacetiprocentní sazby do druhé snížené desetiprocentní sazby. Mimo jiné by se mělo jednat právě i o točené pivo.

Mimochodem, víte co je to DPH? Daň z přidané hodnoty (DPH) je druh nepřímé daně - osoba plátce a poplatníka se zde liší. Zjedodušeně řečeno, DPH jako koneční spotřebitelé (poplatníci) platíme prakticky úplně ze všeho. Je to daň skrytá ceně zboží a služeb.

Pivo pro pány, květiny pro dámy

Mnozí tak vůbec netuší, že i když si ráno v supermarketu ke snídani kupují mléko a pečivo, platí v ceně tohoto zboží DPH. Sazby máme tři: 21, 15 a 10 procent. Do státní pokladny má DPH odvést plátce – ten podnikatel, který provozuje onen supermarket.

„Snížení daňového zatížení bude představovat pozitivní příspěvek ke snížení či udržení spotřebitelských cen, jejichž úroveň se v posledních letech trvale zvyšuje,“ odůvodňuje ministerstvo návrh novely.

V případě schválení novely by dále klesla sazba DPH u některých řemeslných a odborných služeb, vodného a stočného. Dále by mohly zlevnit řezané květiny, kadeřnické a kosmetické služby, opravy jízdních kol, obuvi, úpravy a opravy oděvů a textilních výrobků pro domácnost. Dopad do státního rozpočtu: mínus 3,4 mld. korun.

Do desetiprocentní sazby DPH (druhá snížená sazba) spadají nyní především knihy, noviny, časopisy, vybrané léky, kojenecká výživa a potraviny pro malé děti.

Ministerstvo financí dále navrhuje úlevu pro drobné podnikatele, říká jí offline režim evidence tržeb. Ten by týkal pouze těch poplatníků, kteří nejsou plátci DPH, mají nejvýše jednoho zaměstnance a roční tržbu do 200 tisíc korun, více zde.

EET pro nejmenší

Tato „offline“ evidence by v praxi znamenala vydávání účtenek z bloku, který si poplatník vyzvedne na finančním úřadě. Místo evidence online by pak na konci každého dne měl zaznamenat do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných účtenek. Každý měsíc pak bude muset takový podnikatel zaslat formulář zpět na berňák.

Návrh dále počítá se startem třetí a čtvré vlny EET do konce roku 2019. Podnikatelé, kteří nespadli do první a druhé vlny měli původně uvidovat už letos, Ústavní soud ale náběh třetí a čtvrté vlny v prosinci loňského roku zrušil, respektive odložil na neurčito.